[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANAT: in luna iunie au fost emise 274.000 de vouchere de vacanta pe suport eletronic, in valoare de 7,8 mil. euro

25 iulie 2018

Valoarea voucherelor de vacanță a atins un nivel record în iunie 2018, de 125 milioane de euro, față de 3 milioane euro în iunie 2017. Mai exact, suma este de 42 de ori mai mare comparativ cea din aceeași lună anul trecut, potrivit ANAT.

De altfel, doar în această lună valoarea voucherelor de vacanță este de 4 ori mai mare decât cea pe întreg anul 2017, care a fost de 30 milioane de euro.

În iunie 2018 au fost emise 11,3 milioane de vouchere de vacanță pe hârtie, care valorează peste 117 milioane de euro, și 274.000 de vouchere pe suport electronic, în valoare de aproximativ 7,8 milioane de euro.

Creșterea considerabilă de la 3 milioane de euro în iunie 2017 la 125 milioane de euro în iunie 2018 a fost impulsionată de acordarea acestor beneficii extra-salariale către angajații bugetari.

Per total, între ianuarie și iunie 2018, au fost emise aproximativ 14 milioane de vouchere pe hârtie și în format electronic, care valorează aproximativ 148 milioane de euro. Această sumă este 5 ori mai mare față de cea din 2017.

Voucherele de vacanţă au fost introduse pe piaţa din România în 2009, dar acordarea lor a fost oprită în sistemul public după un an, din cauza crizei economice, şi de atunci a fost restricţionată an de an prin act normativ.

Până anul trecut, doar angajații din sistemul privat au primit vouchere de vacanță. Însă, în perioada 1 iulie 2017-30 noiembrie 2018, și bugetarii primesc vouchere de vacanță în limita unui salariu minim pe economie/persoană.

De la 1 decembrie, în locul voucherelor de vacanță pe hârtie sau electronice, bugetarii vor primi o indemnizație, potrivit articolului 26 din Legea Salarizarii personalului plătit din fonduri publice. Asfel, numărul și valoarea voucherelor de vacanță la nivel de țară vor scădea considerabil.

În România, voucherele de vacanță sunt emise de companiile de tichete valorice Cheque Dejeuner, Edenred și Sodexo Pass.

ANAT - vouchere de vacanta

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?