ANAT: bancile nu sunt interesate sa emita pe card voucherele de vacanta – cel putin deocamdata

20 mai 2016

Voucherele electronice de vacanţă ar putea fi lansate într-un an, apreciază prim-vicepreşedintele ANAT, Lucia Morariu, în condiţiile în care băncile nu au fost interesate să emită carduri în acest sens, deşi voucherele electronice au fost aprobate prin aceeaşi lege care permite folosirea voucherelor de vacanţă tipărite.

”Nu există vouchere electronice de vacanţă pe piaţă. În lege există şi unele şi altele (voucherele tipărite şi electronice – n.r.). Băncile deocamdată nu au fost interesate să se acrediteze să pună sistemul pe picioare”, a declarat prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Lucia Morariu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Ea a subliniat că firmele specializate sunt interesate, au depus la Ministerul Finanţelor garanţiile şi s-au acreditat pentru emiterea de vouchere de vacanţă.

„Băncile nu pot fi obligate”, a adăugat Morariu.

Oficialul ANAT spune că voucherele tipărite pot acoperi cererea din prezent. Totodată, Morariu consideră că voucherele de vacanţă vor genera o creştere a numărului de turişti care îşi petrec vacanţele în România.

Cardurile ar urma să fie încărcate cu bani de către angajator şi nu vor putea fi folosite pentru un alt tip de cumpărături.

Beneficiarii voucherelor de vacanţă sunt salariaţii încadraţi cu contract individual de muncă numai la angajatorul unde îşi declară funcţia de bază. Angajatorul este cel care suportă integral plata voucherelor de vacanţă. Acestea se utilizează numai pe teritoriul României la unităţi turistice afiliate programului.

Valoarea maximă a tuturor voucherelor care se pot acorda unui singur salariat este de 6.300 lei într-un an fiscal. Salariatul este cel care alege agenţia de turism de la care va cumpăra vacanţă, dar şi hotelul.

Legea nr 173/2015 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost publicată în Monitorul Oficial la 1 iulie 2015.

Sursa: news.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?