[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Analiza KeysFin: 2016 va fi cel mai bun an din istoria business-ului online din Romania

7 decembrie 2016

Cifra de afaceri din comertul electronic romanesc a crescut sustinut in ultimii ani, de la 1,68 miliarde de lei in 2011, la 5,47 miliarde de lei in 2015 iar, in 2016, se estimeaza ca va depasi suma de 6 miliarde de lei, potrivit unei analize KeysFin. Cea mai semnificativa evolutie a fost marcata intre 2014 si 2015, cand business-ul din acest sector a avansat cu peste 2 miliarde de lei.

Cresterea afacerilor a venit pe fondul dezvoltarii spectaculoase a serviciilor de comert online. Daca in urma cu trei ani existau aproximativ 2600 de firme, in 2016, in prezent sunt inregistrate 5 300 care isi desfasoara activitatea online.

Pe fondul cresterii interesului romanilor pentru produsele si serviciile vandute pe internet, profitablitatea sectorului a avansat de la 47,4 milioane lei in 2011 la 233,7 milioane lei in 2015, iar pentru 2016 se preconizeaza o tinta de peste 300 milioane de lei.

„2016 se anunta a fi cel mai bun an din istoria business-ului online din Romania. Un argument de actualitate il reprezinta rezultatele spectaculoase din campania Black Friday 2016 care a dovedit ca online-ul romanesc a ajuns la un nivel de fenomen national. Nu neaparat reducerile cat volumul spectaculos al vanzarilor a dovedit ca romanii sunt tot mai interesati de vanzarile din asa-numitele mall-uri virtuale”, au explicat analistii de la KeysFin.

„Evolutia tehnologica din ultimii ani, asociata cu extinderea serviciilor de internet si ieftinirea terminalelor (laptopuri, smartphone-uri, tablete etc.) au contribuit decisiv la dezvoltarea pietei e-commerce. Tot mai multi romani au invatat cum sa cumpere online, care sunt avantajele, cum sa caute alternativa la magazinele clasice”, afirma cei de la KeysFin.

Totodata, in analiza KeysFin se remarca si riscurile asociate tranzactiilor online raportate la nivelul de educatie al clientilor in acest sector.

„Sunt inca multi romani care cad victime site-urilor clonate, care, in febra cautarii pretului cel mai mic, ajung pe portaluri fantoma, unde informatiile de pe carduri le sunt copiate, iar banii sunt retrasi de hackeri din conturi. Vestea buna este ca sistemul bancar s-a adaptat acestui fenomen si a dezvoltat masuri de protectie pe masura, in genul codului unic de tranzactie transmis pe SMS”, spun analistii KeysFin.

Raportul are la baza datele culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, proiect lansata de KeysFin si care analizeaza datele financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

Sursa: startupcafe.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?