[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANAF va deveni prima institutie din Romania care poate spune exact cati romani au conturi bancare si sunt posesori de card

30 decembrie 2015

Bancile vor fi obligate sa raporteze Fiscului, zilnic, lista celor care isi deschid sau inchid un cont bancar, de orice fel, inchiriaza sau renunta la o cutie de valori, potrivit Codului de Procedura Fiscala care intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.

„Institutiile de credit sunt obligate sa comunice organului fiscal central, in fiecare zi lucratoare, urmatoarele informatii aferente zilei bancare anterioare: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica ce  deschid ori inchid conturi, precum si datele de identificare ale persoanelor care detin dreptul de semnatura pentru conturile deschise la acestea; lista persoanelor care inchiriaza casete de valori, precum si incetarea contractului de inchiriere”, se arata in proiectul de Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) pentru aprobarea procedurii de furnizare a acestor informatii.


Conform proiectului, prin conturi se intelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda, iar informatiile furnizate se vor referi inclusiv la modificarile survenite dupa data deschiderii contului cu privire la cel putin un element de structura din formatul de raportare pus la dispozitie de catre ANAF, scrie agerpres.ro.

„La prima transmitere institutiile de credit vor comunica si urmatoarele: lista titularilor persoane fizice, juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, ce detin conturi deschise la data de 31.03.2016, conturi inchise in perioada 01.01.2010-31.03.2016, indiferent de data deschiderii, precum si datele de identificare ale persoanelor care au detinut/detin dreptul de semnatura pentru acestea”, se mentioneaza in document.

Totodata, institutiile de credit vor fi obligate, conform Codului de Procedura Fiscala, ca la solicitarea organului fiscal central, sa comunice, pentru fiecare titular care face subiectul solicitarii, toate rulajele si/sau soldurile conturilor deschise la acestea, precum si informatiile si documentele privind operatiunile derulate prin respectivele conturi.
Si in acest caz, prin conturi deschise se intelege toate tipurile de conturi de care poate dispune un client, indiferent de moneda si daca acestea sunt deschise sau au fost deschise si figureaza inchise la momentul efectuarii solicitarii.

In acest moment, sunt 14,7 milioane de carduri valide in circulatie (dintre care doar 10,8 mil. genereaza tranzactii) si nu se stie numarul exact al posesorilor intrucat acestia au conturi deschise la mai multe banci si, implicit, mai multe carduri in portofel (emise de banci sau de IFN-uri). Pana acum nimeni nu a centralizat informatia cu privire la conturile deschise de clientela bancara, populatie si persoane juridice, care sa mearga pana la numele clientului, ceea ce va permite – prin incrucisarea datelor oferite de banci – sa se obtina o baza nationala comuna care va putea oferi date exacte despre numarul unic de persoane care detin un cont si au cel putin un card. Mai mult, aceste informatii vor fi disponibile zilnic.

Se estimeaza ca numarul real al posesorilor de card este undeva in jurul a 7 milioane de persoane.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?