ANAF – Registrul central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN este operational, de astazi

11 ianuarie 2021

Din 11 ianuarie, ANAF are acces la conturile din bănci ale populaţiei şi firmelor, pentru a identifica mişcările de bani şi beneficiarii reali ai sumelor. Sunt vizate şi criptomonedele.

Consultanţii fiscali spun ca ANAF avea acces la aceste informaţii şi înainte, noutatea este că acum le primeşte automat zilnic şi identifică beneficiarul real al tranzacţiilor.

„La solicitarea mediului de afaceri, ANAF a amanata operationalizarea Registrului central electronic pentru conturi bancare si conturi de plati identificate prin IBAN prevazuta initial in data de 4 ianuarie 2021, pentru data de 11 ianuarie 2021,” potrivit comunicatului institutiei.

Operationalizarea Registrului se realizeaza in conformitate cu prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.111/2010. care transpune in legislatia romaneasca o directivă europeană pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor.

„Reamintim entitatilor raportoare prevazute la art,61 din Legea nr.207/2015 ca, in termen de 10 zile de la operationalizarea Registrului, au obligatia de a transmite organului fiscal central toate informatiile prevazute la art. VIII, alin. (1) din O.U.G. nr.111/2020* privitoare la persoanele fizice, juridice sau alte entitati fara personalitate juridica care au deschis conturi intre data intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta pana la data raportarii”, mai precizeaza ANAF.

###

*OUG 111/2020, art VIII, alin. (1):

„In termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, institutiile de plata si institutiile emitente de moneda electronica au obligatia de a transmite organului fiscal central lista titularilor persoane fizice, juridice sau a altor entitati fara personalitate juridica care au deschise conturi la data intrarii in vigoare aprezentei ordonante de urgenta, precum si celelalte informatii prevazute la art. 61 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, privitoare la identitatea persoanelor si la numarul IBAN.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?