[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

AML4 Reloaded: Platformele de schimb & portofelele digitale pentru Bitcoin

23 septembrie 2016

Prin 2015 căutând o definiție legală a Bitcoinului, aflam că monedele virtuale nu sunt reglementate la nivelul UE și că potrivit unui comunicat al BNR moneda virtuală nu este monedă națională și nici valută, iar acceptarea acesteia la plată nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totodată, potrivit aceluiași comunicat, moneda virtuala nu reprezintă o formă de monedă electronică în înțelesul Legii nr. 127/2011 privind activitatea de emitere de monedă electronică.

De atunci și până acum lucrurile s-au mai schimbat. Astfel, anul trecut a intrat in vigoare Directiva UE 2015/849 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului („AML4”), care va trebui implementată în legislațiile naționale puțin mai repede (final de 2016) – la recomandarea Comisiei – fața de data prevăzută inițial (26 iunie 2017).

Nici bine intrată în vigoare, AML 4 urmează să sufere importante modificari (conform propunerii de modificare adoptate de Comisie la 5 iulie 2016) cu privire la, printre altele, definirea monedei virtuale și includerea în scopul său a platformelor de servicii de schimb a monedelor virtuale (care furnizează servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare – fiat currency) si a furnizorilor de portofele digitale în monede virtuale (o entitate care oferă mijloace software sau un alt mecanism/mediu pentru deținerea, depozitarea și transferarea monedelor bitcoin sau a altor monede virtuale).

Da, inițial AML4 nu includea în scopul său platformele de schimb pentru monede virtuale si nici furnizorii de portofele digitale în monede virtuale, acestia neavând nicio obligație să identifice activitățile suspecte.

Așadar, este prina data când Comisia propune o definiție legală a monedei virtuale. Potrivit propunerii Comisiei aceasta înseamnă: „o reprezentare digitală de valoare care nu este nici emisă de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nici în mod obligatoriu legată de o monedă fiduciară (n.n. monedele declarate ca având curs legal), dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de plată și poate fi transferată, stocată sau tranzacționată în mod electronic.

Sursa: Tudor Nistor – Associate Lawyer at Wolf Theiss

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?