[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Alimentarile cu numerar ale ATM-urilor cresc numarul de bancnote mari din circulatie

26 iulie 2011

26 iulie, 2011 – La finele anului 2010, numarul de bancnote aflate in circulatie, in afara sistemului bancar, a fost cu 7 la suta mai mare fata de cel consemnat la sfarsitul anului anterior, iar valoarea acestora a crescut cu 10 la suta. Devansarea cresterii cantitative de catre cea valorica s-a datorat majorarii ponderii bancnotelor de 100 lei si 200 lei in cantitatea totala de bancnote aflate in circulatie, cu 1 punct procentual, respectiv cu 0,7 puncte procentuale.

Cerintele utilizatorilor pentru aceste doua cupiuri au crescut in mod constant, bancnota de 100 lei fiind preferata pentru alimentarile cu numerar ale ATM-urilor, iar cea de 200 lei castigand tot mai mult teren in randul institutiilor de credit cu retea dezvoltata de astfel de echipamente.

Evolutia lunara a indicatorului a fost neuniforma, remarcandu-se o perioada de crestere a acestuia in lunile aprilie-iulie, urmata de scaderi in intervalul august-noiembrie. Perioada de majorare mentionata a corespuns sarbatorilor pascale, acordarii de dividende actionarilor si de sume aferente participarii salariatilor la profiturile realizate de companii, platilor anticipate din sezonul concediilor de odihna. Astfel, un prim varf al numerarului (27 953 milioane lei, valoare care a depasit maximul lunii decembrie 2009) s-a inregistrat in data de 21 mai 2010, in conditiile in care, similar anului precedent, numerarul aflat in afara sistemului bancar nu a inregistrat cresteri foarte mari in perioada premergatoare sarbatorilor de Pasti.

Valoarea maxima a indicatorului (30.185 milioane lei) a fost atinsa sapte luni mai tarziu, in data de 23 decembrie, pe fondul revigorarii sezoniere a consumului populatiei in perioada sarbatorilor de iarna, fenomen amplificat si de acordarea primelor de sfarsit de an, in special in sectorul privat, chiar daca la niveluri mai modeste fata de cele din anii premergatori declansarii recesiunii economice. Platile in numerar din luna decembrie au fost cu 30 la suta mai mari decat media lunara a platilor anului 2010 si cu 2 la suta peste platile corespunzatoare lunii decembrie 2009.

La finele anului 2010 valoarea numerarului aflat in afara sistemului bancar a urcat la 28.253 milioane lei*, cu 10 la suta peste nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2009.

(* 26.793 milioane lei, exclusiv numerarul aflat in ATM-uri, ASV-uri si casieriile fondurilor de piata monetara).

Sursa: Raportul Anual 2010 – BNR

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?