[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Alex Panican LHoFT: „Am integrat aproximativ 400 de conexiuni strategice intre fintech-uri din lumea intreaga cu sectorul financiar din Luxemburg. Speram sa ajutam mai multe start-up-uri fintech romanesti sa se dezvolte in anii urmatori.”

16 decembrie 2019

Creata acum doi ani si jumatate, Luxembourg House of Financial Technology – LHoFT are in prezent 67 de start-up-uri incubatem si peste 150 de start-up-uri care sunt membre LHoFT.
„Noi impingem sectorul financiar (n.r. luxemburghez) sa lucreze cu fintech-urile, ca sa fie mai inovator.”, a declarat Alex Panican, head of partnerships and Ecosystem la LHoFT, o investitie paraguvernamentala pentru a sustine domeniul fintech si, in special, inovatia in sectorul financiar.

„Suntem un hub fintech bazat in Luxembourg, sustinut de Ministerul Finantelor si 20 de parteneri privati, banci, asigurari si administratori de active.


Ajutam fintech-uri dar la fel de bine ajutam si sectorul financiar pentru ca noi conectam aceste fintech-uri cu sectorul financiar, ele fiind mai mult de tip B2B.

Am integrat aproximativ 400 de conexiuni strategice intre fintech-uri din lumea intreaga cu sectorul financiar din Luxemburg, in special banci cu prezenta la nivel european.

Suntem un cluster de promovare a inovatiei unde start-up-ul este mentorat, finantat si ajutat sa se dezvolte. Ii incubam, acceleram, dar suntem mai mult un facilitator pentru ele sa faca business in Europa. De fapt in toata lumea pentru ca avem 25 de parteneri, alte Hub-uri fintech ale noastre care sunt in Asia, SUA, Canada, Africa de Sud, cu care colaboram.”

LHoFT are si companii din Romania care au ajuns la LHoFT, inclusiv la nivel de membru si spera sa aiba si mai multe in anii viitori pentru ca „vedem cat de repede se dezvolta comunitatea fintech din Romania”.

Un foarte bun canal de promovare pentru fintech-urile locale este ICT Spring, cel mai mare eveniment anual al LHoFT, organizat in mai, cu o audienta este de 6-7000 de persoane. In 2020 evenimentul va fi in 6 mai.

„Avem o asociatie in Luxemburg care se cheama RomLux, condusa de romani, pentru a crea acest pod intre Luxemburg si Romania si mereu pune standuri la dispozitie pentru fintech-uri romanesti.”

L-am intrebat pe Alex Panican care sunt impresiile dupa cele doua zile de Banking 4.0, in care a avut ocazia sa interactioneze cu foarte multe fintech-uri.

„Interesant. Vin in Romania de doi ani ca sa vad scena fintech-ului local. Asta este meseria mea: sa gasesc solutii inovatoare si sa le aduc in Luxemburg pentru a fi integrate in sectorul financiar luxemburghez. Am observat ca este o ambitie din ce in ce mai importanta in Romania sa se creeze un ecosistem fintech. Am inteles ca se va crea si o Asociatie a Fintech-urilor anul viitor. Deci, se fac lucruri si asta este foarte important.”

In finalul interviului, Alex Panican a facut o serie de precizari legate de tehnologiile cele mai prezente in randul acestor start-up-uri care vin la LHoFT.

„Noi ne concentram mai mult pe B2B. Daca in urma cu trei ani, Luxemburg avea vreo 30 de fintech-uri, si 80% era doar pe domeniul plati, acum avem mai mult de 200 de fintech-uri care au sediul in Luxemburg, si majoritatea sunt pe fundtech, regtech si AI.

Ce urmeaza? „Sa avem un partener roman cu care sa putem lucra in continuare, si cred ca l-am gasit (n.r. NOCASH events – Banking 4.0).”

Pentru mai multe detalii urmariti interviul de mai jos.

Alex Panican a fost MC in cadrul conferintei internationale Banking 4.0 iar prestatia sa a fost foarte apreciata de catre audienta formata din peste 400 de specialisti (cumulat, pe durata a doua zile de eveniment), din aproape 20 de tari.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?