Alerta: Soldul cardurilor de credit scade pentru prima oara in ultimii trei ani, cu peste 21.000 de unitati in primul trimestru. A crescut cu 300.000 numarul cardurilor neutilizate.

Premium
9 iulie 2020

Datele centralizate de BNR releva faptul ca portofoliul de carduri din Romania a ajuns la 18,34 mil. de unitati, la sfarsitul lunii martie a.c., in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada din 2019.

In ultimii cinci ani, a crescut cu aproape patru milioane portofoliul cardurilor valide din circulatie, dar numai cu trei milioane numarul cardurilor active, care sunt efectiv utilizate de romani. In continuare se mareste numarul cardurilor care nu sunt folosite la tranzactionare, numar care a ajuns la peste 4,2 mil. (fata de 3,9 mil. la finele lunii martie din 2019).


Evolutia pozitiva a portofoliului de carduri din primul trimestru este datorata exclusiv cardurilor de debit, al caror stoc s-a marit cu 140.000 de unitati.

Era previzibil ca pandemia de Covid-19 sa influenteze piata cardului de credit insa impactul s-a produs mai devreme decat era asteptat. Practic, desi intrarea in starea de urgenta s-a produs in 16 martie, la finele lunii martie statistica BNR deja consemna o scadere a stocului de carduri de credit cu aproape 21.000 de unitati.

Aceasta inseamna ca erau deja probleme inainte de declansarea pandemiei cu posesorii cardurilor de credit. Pe cale de consecinta, ne asteptam ca cifrele pe trimestrul doi sa arate o accentuare a (s)caderii portofoliului de carduri de credit, pe fondul scaderii veniturilor salariale si a pierderii locurilor de munca.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?