Datele centralizate de BNR releva faptul ca portofoliul de carduri din Romania a ajuns la 18,34 mil. de unitati, la sfarsitul lunii martie a.c., in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada din 2019.
In ultimii cinci ani, a crescut cu aproape patru milioane portofoliul cardurilor valide din circulatie, dar numai cu trei milioane numarul cardurilor active, care sunt efectiv utilizate de romani. In continuare se mareste numarul cardurilor care nu sunt folosite la tranzactionare, numar care a ajuns la peste 4,2 mil. (fata de 3,9 mil. la finele lunii martie din 2019).
Evolutia pozitiva a portofoliului de carduri din primul trimestru este datorata exclusiv cardurilor de debit, al caror stoc s-a marit cu 140.000 de unitati.
Era previzibil ca pandemia de Covid-19 sa influenteze piata cardului de credit insa impactul s-a produs mai devreme decat era asteptat. Practic, desi intrarea in starea de urgenta s-a produs in 16 martie, la finele lunii martie statistica BNR deja consemna o scadere a stocului de carduri de credit cu aproape 21.000 de unitati.
Aceasta inseamna ca erau deja probleme inainte de declansarea pandemiei cu posesorii cardurilor de credit. Pe cale de consecinta, ne asteptam ca cifrele pe trimestrul doi sa arate o accentuare a (s)caderii portofoliului de carduri de credit, pe fondul scaderii veniturilor salariale si a pierderii locurilor de munca.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: