[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Aflat in testare publica, Portalul e-Romania prezinta multe probleme, inclusiv de securitate

30 ianuarie 2014

O echipa de auditori din industria de comert electronic a facut o evaluare a celui mai costisitor site care a fost realizat vreodata in Romania din bani publici (investitie de 8 mil. Euro pana acum, cu TVA): www.portaleromania.ro.

Potrivit echipei GPeC, portalul eRomania a obtinut nota generala 3,7 din maximum 10 puncte, tinand cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principala, Pagina de categorie, Cautare, Pagina de Continut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a crearii contului, Confirmarea crearii contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate si SEO.

Concluziile analistilor sunt taioase si descalifica profesionalismul cu care s-a lucrat la acest site: “… cel mai grav este ca proiectul – in stadiul actual – nu isi atinge sub nicio forma scopul declarat in titlu: acela de a fi un portal al democratiei participative, fapt care presupune interactiune constanta cu utilizatorul”, declara Andrei Radu, fondator GPEC.

“Din pacate, site-ul eRomania nu respecta nici macar legislatia data de insasi Ministerul Societatii Informationale care cere date complete de identificare a oricarui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protectie a datelor personale sau de obligatiile de accesibilitate a unui site ce apartine administratiei publice. In acest moment, site-ul eRomania nu ar trece de criteriile minimale de eligibilitate pe care le avem la Trusted.ro”, apreciaza Bogdan Manolea, co-initiator la Trusted.ro, Programul national de certificare a magazinelor online.

„Desi s-au luat masurile minime de securitate prin integrarea unui firewall si adoptarea unei solutii platite pentru realizarea website-ului, in eRomania nu s-au luat in considerare cele mai populare vulnerabilitati drept pentru care, fara a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu si ridicat.” considera Andrei Avadanei de la WorldIT.info care a analizat partea de securitate al site-ului.

„Un portal care sa incurajeze participarea simplului cetatean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat si aparitia lui este salutara. Din pacate, din insasi constructia lui, portalul e-romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinsi sa afle ceva, fie platiti eventual sa intre si sa foloseasca acest site. Felul in care l-au conceput, il face inabordabil cetatenilor simpli care nu inteleg jargonul tehnic, care nu au o experienta deosebita pe Internet. Prin modul lui greoi de functionare, anuleaza scopul pentru care a fost creat. Tot ce putem spera este ca dezvoltatorii portalului sa tina cont de bunele practici in domeniu”, concluzioneaza Liviu Taloi, Co-Fondator al ECOMpedia.ro.

Grupul de auditori a mai precizat ca raportul lor a fost deja trimis catre MSI.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?