Aflat in testare publica, Portalul e-Romania prezinta multe probleme, inclusiv de securitate

30 ianuarie 2014

O echipa de auditori din industria de comert electronic a facut o evaluare a celui mai costisitor site care a fost realizat vreodata in Romania din bani publici (investitie de 8 mil. Euro pana acum, cu TVA): www.portaleromania.ro.

Potrivit echipei GPeC, portalul eRomania a obtinut nota generala 3,7 din maximum 10 puncte, tinand cont de 11 grupe principale de criterii de jurizare, respectiv: Impresia generala asupra site-ului, Pagina Principala, Pagina de categorie, Cautare, Pagina de Continut / Articol, Sign-Up / Login, Pagina de confirmare a crearii contului, Confirmarea crearii contului prin e-mail, Aspecte juridice, Securitate si SEO.

Concluziile analistilor sunt taioase si descalifica profesionalismul cu care s-a lucrat la acest site: “… cel mai grav este ca proiectul – in stadiul actual – nu isi atinge sub nicio forma scopul declarat in titlu: acela de a fi un portal al democratiei participative, fapt care presupune interactiune constanta cu utilizatorul”, declara Andrei Radu, fondator GPEC.

“Din pacate, site-ul eRomania nu respecta nici macar legislatia data de insasi Ministerul Societatii Informationale care cere date complete de identificare a oricarui site, asta pentru a nu mai vorbi de zona de protectie a datelor personale sau de obligatiile de accesibilitate a unui site ce apartine administratiei publice. In acest moment, site-ul eRomania nu ar trece de criteriile minimale de eligibilitate pe care le avem la Trusted.ro”, apreciaza Bogdan Manolea, co-initiator la Trusted.ro, Programul national de certificare a magazinelor online.

„Desi s-au luat masurile minime de securitate prin integrarea unui firewall si adoptarea unei solutii platite pentru realizarea website-ului, in eRomania nu s-au luat in considerare cele mai populare vulnerabilitati drept pentru care, fara a realiza un test de securitate, s-au remarcat la prima vedere numeroase probleme de securitate de nivel mediu si ridicat.” considera Andrei Avadanei de la WorldIT.info care a analizat partea de securitate al site-ului.

„Un portal care sa incurajeze participarea simplului cetatean la ceea ce numim e-guvernare, trebuia sa fie lansat si aparitia lui este salutara. Din pacate, din insasi constructia lui, portalul e-romania e sortit sa fie accesat fie de oameni foarte convinsi sa afle ceva, fie platiti eventual sa intre si sa foloseasca acest site. Felul in care l-au conceput, il face inabordabil cetatenilor simpli care nu inteleg jargonul tehnic, care nu au o experienta deosebita pe Internet. Prin modul lui greoi de functionare, anuleaza scopul pentru care a fost creat. Tot ce putem spera este ca dezvoltatorii portalului sa tina cont de bunele practici in domeniu”, concluzioneaza Liviu Taloi, Co-Fondator al ECOMpedia.ro.

Grupul de auditori a mai precizat ca raportul lor a fost deja trimis catre MSI.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
41 votes · 41 answers
Voteaza
NoCash