Adrian Cighi, Pago: in prezent, 80% dintre facturi se platesc in numerar – fata de 85% in 2015

15 mai 2018

Romanii inca nu au fost convinsi sa treaca la forme alternative de plata a facturilor. Astfel, daca in 2015, numerarul era folosit in 85% din cazuri pentru plata facturilor, in prezent acest procent a scazut la 80%,  a declarat Adrian Cighi, CEO Pago in cadrul conferintei Future Banking organizata de wall-street.ro.

O noua provocare

In acest moment, furnizorii de utilitati si-au dezvoltat propriile platforme online si aplicatii pentru plata facturilor, serviciul fiind oferit inclusiv de catre banci. Pago propune insa o alta abordare: toate facturile intr-o singura aplicatie.

„Noutatea fata de toti ceilalti din piata este ca valorile si scadentele facturilor vin automat in aplicatie, in fiecare luna si sunt gata de plata cu o singura confirmare. Cum facem asta? Conectam conturile online ale furnizorilor. Poti plati toate facturile din lista, cardul este deja salvat in aplicatie (n.r.salvarea se face automat, dupa prima plata, de catre Romcard), dureaza cateva secunde.”,  a declarat Adrian Cighi (foto), in cadrul prezentarii facute la Gala NOCASH.

„Suntem daca vreti o reinterpretare a ceea ce inseamna direct debit in Romania. Cei care folosesc acest serviciu se afla intr-un grup select, de numai 2% din piata. Adoptia acestui serviciu (n.r. direct debit) este mica pentru ca, in mare parte, lumea nu agreaza lipsa de predictibilitate a tranzactiilor. Noi am schimbat acest lucru astfel ca utilizatorul stie ziua in care se plateste factura, stie care sunt facturile ce urmeaza a fi platite, cu cardul din aplicatie. Se poate schimba oricand, se poate opri foarte usor, In plus, aplicatia vine cu notificari astfel ca la fiecare factura noua sau cu un anumit numar de zile inainte de data scadenta a facturii, utilizatorul primeste o notificare de la noi.”

Adoptia

Proiectul a fost lansat in septembrie 2017, fiind dezvoltat in parteneriat cu MasterCard de la nivel de idee. S-a inceput cu facturi si incarcari de mobil. In prezent, aplicatia a depasit 91.000 de descarcari si are inrolati 70 de furnizori la care se pot plati facturi. Sunt peste 40.000 de conturi active si in jur de 1.100 de plati facturi/zi. Valoarea totala a platilor a depasit 1,4 mil. euro pana acum (7 mai 2018).

„Pana acum recordul este detinut de un client din Constanta care a platit 35 de facturi in 25 de secunde. Am constatat ca dupa ce fac o plata continua sa o foloseasca. Cel mai greu este sa faca prima plata.”, spune Cighi.

Cea mai mare provocare a fost insa integrarea furnizorilor de utilitati. „Am stat in jur de 6 luni, intr-o perioada de prezentari si discutii cu principalii furnizori de utilitati din Romania. Progresam greu, pentru ca sunt organizatii mari si complexe. Problema asta am rezolvat-o prin parteneriatul cu Banca Transilvania (n.r. banca  a devenit actionar Pago in luna noiembrie 2017). Practic, BT are deja contractele, noi facem partea de user experience si achizitiile de utilizatori.”

Ce urmeaza

„Bineinteles ca ne pregatim si noi pentru PSD2”, spune Cighi. Vor fi integrate noi servicii si noi furnizori, cofondatorul Pago precizand ca „am inceput sa fim contactati de furnizori mai mici”.

„Intr-o saptamana vom introduce plata RCA pentru 9 companii. Introduci numarul de inmatriculare si seria de sasiu la prima interogare. Incepem cu RCA dar vom adauga si alte tipuri de asigurari, sa fie cumparate efectiv din aplicatie nu doar platite, si taxa de pod. Speram sa redeschida acest serviciu CNAIR care l-a oprit practic pentru aplicatiile terte in decembrie 2017. De asemenea, in a doua parte a anului lucram sa integram taxe, impozite si amenzi prin ghiseul.ro pentru ca recent s-a deschis posibilitatea de a integra aceasta platforma in aplicatii terte, inclusiv la banci.”

In aplicatie exista deja introdusa posibilitatea de a plati factura folosind coduri QR. Ramane doar ca furnizorii de utilitati sa tipareasca/introduca aceste coduri QR pe facturile emise.

Pago a fot desemnata Premiera Anului in cadrul Galei NOCASH, de in juriu format din aproape 50 de experti din industria cardurilor si de plati electronice.

Mai multe detalii despre aplicatie in prezentarea video de mai jos sustinuta de Adrian Cighi in cadrul competitiei fintech la Gala NOCASH
https://www.youtube.com/watch?v=UuEpI74EGAw&width=500&height=350

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Catalin Cretu – general manager Visa pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta

„Suntem in top 3 european pentru adoptia platilor digitale in transportul public, dupa Marea Britanie si Polonia, si in top 10 mondial in penetrarea tehnologiei contactless in general.”

Afla aici rezultatele romanilor in adoptia platilor electronice.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?