[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Administratia publica centrala a cheltuit 250 milioane de lei in platforme online – singurul proiect de succes cu costuri de implementare zero este ghiseul.ro

11 ianuarie 2016

Peste 250 milioane de lei au fost investiti in ultimii ani in 400 platforme online care vizeaza imbunatatirea managementului documentelor sau realizarea unui proces decizional participativ in administratia centrala, informeaza Ministerul pentru Consultare Publica si Dialog Civic (MCPDC). Datele provin din centralizarea informatiilor transmise MCPDC de 12 ministere, la preluarea mandatului Guvernului Dacian Ciolos, in decembrie 2015. Peste 80% din aceste fonduri provin din surse externe nerambursabile, potrivit  Agerpres.

Principala concluziei a analizei facute de MCPDC este ca niciuna dintre platformele online dezvoltate de administratia publica nu promoveaza un spatiu prietenos pentru dezbateri si comunicare publica eficienta cu cetatenii.

Cea mai mare investitie s-a facut la Ministerul Comunicatiilor si pentru Societatea Informatională (MCSI) — platforma e-Romania/Forumul Democrației Participative, cu un buget de 52.106.360 lei, conform datelor comunicate de MCSI, platforma fiind predata reprezentantilor Ministerului în 2013.

Cele mai multe asemenea investitii, cu finantare externa (din punct de vedere al numarului de aplicatii) s-au facut la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) — 11 aplicatii/platforme online si la Ministerul Justitiei (MJ), care a alocat peste 20.000.000 lei pentru implementarea Portalului N-Lex, pentru asigurarea accesului rapid la legislatia nationala si internationala, prin portalul european N-Lex.

La polul opus, conform datelor furnizate de ministere, se afla Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si Ministerul Fondurilor Europene (MFE), care nu detin platforme altele decat site-urile institutiilor.

Ministerul Apararii Nationale (MApN) este in topul institutiilor centrale, ca numar de instrumente online realizate — 40, dintre care 2 sunt in constructie, toate fiind realizate de personalul MApN.

Singura dintre platformele analizate, care a avut cost de implementare zero pentru autoritatile statului este ghiseul.ro. Si din aceasta perspectiva, platforma online dedicata platii cu cardul pe internet a taxelor si impozitelor locale este poate cea mai eficienta dintre toate. Chiar daca nu s-a reusit inca inrolarea tuturor primariilor din tara, cele 180 de primarii care permit in acest moment plata online acopera peste 80% din mediul urban. Platforma are inregistrati 80.000 de utilizatori activi, care au generat plati de peste 10 mil. euro. In acest an, www.ghiseul.ro va fi preluata de catre AADR de la APERO – Asociatia de Plati Electronice din Romania, care a asigurat pana in prezent dezvoltarea aplicatiei si serviciile de mentenanta pentru operarea in bune conditii a platformei.

Din momentul lansarii platformei si pana in prezent, prin ghiseul.ro s-au efectuat peste 200.000 de tranzactii de plati care au generat incasari de taxe si impozite de peste 15 mil. euro. Cifrele ar putea creste exponential in momentul in care toate bancile inrolate in SNEP (Sistemul National Electronic de Plata a taxelor si impozitelor cu cardul pe internet) vor trimite credentialele catre utilizatori prin intermediul platformelor de internet banking. Pana acum acest lucru a fost facut doar de catre BCR si Banca Transilvania, si acestea ca proiect pilot. Aceasta abordare ar putea aduce 500.000 de noi utilizatori pana in primul trimestru al anului viitor. Preluarea platformei de catre AADR, este o garantie a faptului ca autoritatile statului vor sa dezvolte in continuare acest proiect ambitios care, in timp, ar putea deveni cel mai important canal de incasare a taxelor si impozitelor locale.

Situatia detaliata a acestor platforme, la preluarea mandatului Guvernului Ciolos, este disponibila la următoarea adresa: https://goo.gl/jMTZR9.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?