[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Achizitiile cu portofelul digital s-au triplat în 2016 – cosul de la hipermarchet in topul platilor cu sume record de peste 3000 lei/tranzactie

28 noiembrie 2016

Tranzacţiile cu mobilPay Wallet, primul portofel digital din România, au crescut, atât ca valoare, cât şi ca volum, de trei ori în primele 10 luni din acest an, faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Plata medie cu portofelul digital s-a ridicat, anul acesta, la 85 lei, iar majoritatea utilizatorilor au achitat cu Wallet-ul din telefon cumpărăturile la hipermarket-urile şi supermarket-urile din ţară, facturile de telefonie mobilă, dar şi serviciile de întreţinere la bloc.

Potrivit datelor NETOPIA mobilPay, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de plăţi electronice, care a dezvoltat aplicaţia mobilPay Wallet, cele mai multe tranzacţii – 63%, sunt realizate din Bucureşti, preponderent de către bărbaţi, de pe device-uri mobile care rulează Android (70%).

În topul oraşelor cu cei mai mulţi useri mobilPay Wallet se numără şi Timişoara (7%), Cluj-Napoca (6%), Braşov (6%), respectiv Constanţa, Ploieşti şi Iaşi, fiecare cu o pondere de circa 2% în totalul tranzacţiilor realizate cu aplicaţia.

„Rata de adopţie a aplicaţiei creşte organic, de la lună la lună, la fel şi cea a utilizatorilor fideli. Într-o Românie în care, în continuare, cash-ul este cel mai mult folosit, faptul că avem utilizatori constanţi, unii achitând sume record în lanţurile de hipermaket-uri şi supermarket-uri partenere, de 3.000 – 4.000 lei, arată că inovaţia poate schimba sisteme şi percepţii. Mobilitate înseamnă simplificare, iar mobilPay Wallet asta face”, declară Antonio Eram, CEO şi Fondator NETOPIA mobilPay.

Potrivit acestuia, dacă plata medie cu aplicaţia la comercianţii online şi offline NETOPIA se ridică la circa 85 lei, valoare constantă de la începutul anului, coşul mediu la supermarket-urile şi hipermarket-urile din ţară se ridică la 90 lei, faţă de 65 lei, în primul trimestru al anului.

Plata cu telefonul la magazin: peste 80% din cumparături sunt făcute de bărbaţi, după ora 17:00

În ceea ce priveşte cumpărăturile achitate cu mobilPay Wallet în lanţurile de hypermarket-uri şi supermarket-uri partenere, Carrefour şi Selgros, în toată ţara, respectiv Cora din Capitală, cele mai multe se fac la prânz, între 12:00 şi 14:00, respectiv seara, între 17:00 şi 20:00. Cele mai mari plăţi cu portofelul electronic sunt cele pentru alimente procesate şi fructe.

Iar dacă la ora prânzului, proporţia de utilizare a Wallet-ului este egală între femei şi bărbaţi, seara, peste 80% din plăţi sunt făcute de bărbaţi. Aceştia cumpără, cu precădere, alimente procesate, legume şi fructe. Categoriile de produse cu cele mai puţine tranzacţii sunt tutunul, apa și cafeaua.

Pe de altă parte, doamnele şi domnişoarele care plătesc cu telefonul optează, majoritar, pentru dulciuri şi fructe. În ceea ce priveşte cele mai mari sume achitate cu mobilPay Wallet la hipermarket, acestea au fost de 3.500 lei, respectiv 4.500 lei, cea din urmă achitată la un magazin partener din Târgu Mureş.

Lansată în martie 2013, aplicaţia mobilPay Wallet este disponibilă pentru telefoane smart, poate fi descărcată gratuit din Google Play și App Store și poate fi folosită pentru cumpărături în toate hipermarket-urile și supermarket-urile Carrefour din ţară, în magazinele Cora din Capitală, plata facturilor la utilități, inclusiv întreţinerea la blocurile de locuinţe, reîncărcarea cartelelor preplătite, plata notei la restaurant sau pentru produse şi servicii furnizate de alți comercianţi parteneri, online sau offline.

După implementarea, în 2015, a plăţilor cu portofelul digital în hipermarket-urile Cora din Bucureşti, anul acesta inovaţia mobilPay Wallet este disponibilă şi pentru clienţii Carrefour şi Selgros din toată ţara. Tot de anul trecut, românii pot achita, prin aplicaţia dezvoltată de NETOPIA mobilPay taxa de pod de la Fetești, călătoriile cu mijloacele de transport în comun din Alba Iulia, Turda, Cluj-Napoca, Baia-Mare, respectiv Ploieşti, nota la restaurante sau serviciile de la saloanele de înfrumuseţare.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?