[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2013, romanii au cheltuit 1,8 mld. Euro pe card in strainatate

20 februarie 2014

La inceputul crizei, anii 2008 si 2009, romanii cheltuiau mai putin de 1 mld. Euro pe card in strainatate. Acest prag a fost depasit in 2010 iar trei ani mai tarziu, sumele aproape ca s-au dublat. In prezent, 20% din totalul sumelor cheltuite pe card la comercianti sunt tranzactii realizate la magazinele din strainatate.

Posesorul de card care pleaca din tara are un profil diferit fata de cel care tranzactioneaza la intern, fiind mult mai orientat catre plati la comercianti. Astfel, daca la intern aproximativ 42% dintre tranzactii sunt plati la POS, la extern 9 tranzactii din 10 sunt efectuate in magazine (87%).

Din graficul de mai jos se observa cum tranzactiile la POS in strainatate au crescut de trei ori in ultimii 5 ani.

grafic nr tranzactii strainatate BNR 2013

Sursa: BNR

Numarul de tranzactii a continuat sa creasca si dupa instalarea crizei, insa in 2009 s-a inregistrat un recul al sumelor tranzactionate, romanii cheltuind mai putin fata de anul precedent. Trendul de crestere s-a reluat din anul urmator, astfel ca in 2013 sumele tranzactionate erau deja de doua ori mai mari fata de nivelul inregistrat in 2008.

grafic val tranzactii strainatate BNR 2013Sursa: BNR

Interesant este faptul ca dupa corectia din 2009 a valorii medii a unei tranzactii, valoarea medie a unei retrageri de numerar s-a mentinut relativ constanta in anii care au urmat, in jurul valorii de 175 Euro, in vreme ce media unei plati la comerciantii din strainatate a continuat sa scada, de la peste 100 Euro in 2008 la numai 65 Euro in 2013.

grafic val medie tranzactie strainatate BNR 2013

Sursa: BNR

Datele centralizate de BNR releva faptul ca, in 2013, pe cardurile emise in Romania s-au efectuat 410,4 mil. tranzactii care au generat volume de 32,4 mld. Euro. 5% din aceste rezultate s-au obtinut in urma utilizarii cardurilor la extern.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?