[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Reactia MasterCard la intentia guvernului de reducere a comisioanelor de interchange

29 ianuarie 2014

Reprezentantii MasterCard au evaluat consecintele unei asemenea decizii si considera ca posesorii pot ajunge sa plateasca mai mult pentru utilizarea cardurilor. De asemenea, exista riscul ca institutiile financiare sa stopeze investitiile in dezvoltarea infrastructurii.

Cosmin Vladimirescu„Salutam initiativa autoritatilor de a stimula cresterea utilizarii mijloacelor de plata electronice in Romania, insa preocuparea noastra este sa evitam transferul unor costuri la posesorii de carduri”, a declarat Cosmin Vladimirescu (foto), General Manager Romania si Moldova, MasterCard. „Din experienta de pe alte piete, comerciantii nu transfera beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic catre consumatorul final, prin preturi mai scazute la produse, in schimb exista pericolul real ca acelasi consumator sa plateasca mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plata electronice.”

„In plus, diminuarea veniturilor pentru institutiile financiare va avea ca efect direct incetinirea ritmului de investitii in infrastructura, impiedicand dezvoltarea sistemului de plati electronice in Romania, ce reprezinta in jur de 5% din totalul platilor”, a mai spus Cosmin Vladimirescu.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta a Guvernului de modificare a OG nr. 193/2002 vizeaza o reducere drastica a nivelului comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit si de credit, avand drept obiectiv diminuarea costurilor pe care comerciantii le suporta pentru acceptarea platilor electronice.

In comunicatul de presa emis de MasterCard se mai arata: „In realitate, experienta din tari unde comisioanele interbancare au fost reduse prin interventie legislativa, dovedeste ca aceste costuri au fost transferate asupra posesorilor de carduri, bancile emitente fiind nevoite sa ajusteze comisioanele pe care acestia le platesc, pentru a compensa pierderile de venituri, rezultate in urma reducerii fortate a comisioanelor de interchange”.

In acest sens este data ca exemplu Spania, unde comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% in perioada 2006 – 2010 iar comisioanele detinatorilor de carduri au fost majorate de catre bancile emitente cu 50%. „Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianti a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate detinatorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro”.

Reprezentantii MasterCard apreciaza ca „exista pericolul ca masurile propuse prin proiectul de Ordonanta de Urgenta sa conduca la o majorare pe alte cai a costurilor percepute posesorilor pentru utilizare si sa descurajeze de fapt utilizarea cardurilor.”

In plus, daca veniturile pentru cardurile de plata se diminueaza, „bancile emitente nu vor mai fi in postura de a investi in inovatii costisitoare, precum platile mobile, portofele electronice, tehnologii fara contact sau securitate sporita”.

Premierul Victor Ponta a declarat ca modificarile vor fi discutate, astazi, in prima lectura, in sedinta de guvern, si ar urma sa fie adoptate saptamana viitoare.

„E vorba de modificarea sistemului de penalitati, de limitarea comisioanelor interbancare, de plafonarea la platile in numerar, introducerea caselor de marcat cu jurnal economic si imbunatatiri la rambursarea TVA”, a precizat Ponta, citat de Mediafax.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?