La prima vedere este o lovitura data bancilor care vor incasa mult mai putin din comisioanele platite de retaileri. In realitate, bancile vor compensa din cresterea volumelor tranzactionate, pentru ca reducerea comisioanelor la platile prin card va duce la extinderea naturala a retelei de acceptare. Or astazi romanul se plange ca nu sunt suficienti comercianti unde sa poata plati cu cardul, mai ales in rural, iar guvernul de economia subterana, evaluata la 28% din PIB.
Statisticile Bancii Centrale Europene arata clar ca tarile cu cele mai mici comisioane aferente platilor prin card, inregistreaza cel mai mare grad de tranzactionare. In graficul de mai jos se observa cum tarile nordice (ale caror comisioane sunt mult sub 0,2%) inregistreaza o medie de 200 de tranzactii de plati per capita, ajungand pana la 250 in cazul Norvegiei. La nivelul anului 2010, Romania era in coada clasamentului, alaturi de Bulgaria, cu o medie de 30 de ori mai mica.
In luna iulie a anului trecut, Comisia Europeana propunea un nou regulament prin care comisioanele interbancare pentru operatiunile de plata cu cardul vor fi limitate la 0,2% din valoarea tranzactiei cu un card de debit si 0,3% in cazul unui card de credit, Pe durata unei perioade de tranzitie de 22 de luni, plafonarea se va aplica doar in cazul tranzactiilor transfrontaliere, ulterior si asupra tranzactiilor nationale.
Se pare ca guvernul roman nu mai asteapta incheierea acestei perioade de tranzitie. Incasarile la buget „scartaie” iar lupta impotriva evaziunii fiscale nu mai poate fi amanata. In acest context trebuie interpretatasi propunerea de act normativ pentru limitarea platilor in numerar, cu reducerea plafoanelor zilnice, inclusiv pentru persoane fizice.
Potrivit Mediafax, Guvernul vine acum cu o noua propunere legislativa prin care va limita comisioanele interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.
„Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta.
De asemenea, Guvernul vrea sa introduca clauze minime in contractele dintre bancile care instaleaza terminale electronice de plata sau opereaza plati electronice si comerciantii care le utilizeaza, pentru ca firmele sa cunoască in detaliu costurile pe care le vor suporta.
„Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata”, se mai spune in proiectul de act normativ.
La momentul inaintarii propunerii de reglementare, Comisia Europeana estima ca prin plafonarea nivelului comisoanelor interbancare, la nivelul intregii Europe, veniturile bancilor din taxarea tranzactiilor de plati cu carduri se vor reduce aproape la jumatate: de la 4,8 mld. Euro la 2,5 mld. Euro pe cardurile de debit si de la 5,7 mld. Euro la 3,5 mld. Euro pe cardurile de credit. Pe cale de consecinta, se vor reduce semnificativ si veniturile schemelor internationale de plata.
Ne referim la MasterCard si Visa intrucat alte scheme precum American Express sau Diners nu fac obiectul acestei plafonari. Aceasta exceptie este interesanta cel putin din perspectiva Croatiei, tara unde primele doua scheme de plata dupa volume, pe cardurile de credit, sunt tocmai Amex si Diners. Croatia a devenit membru UE de la 1 iulie a.c.
“Plafonarea comisioanelor interbancare va reduce costurile pentru comerciantii cu amanuntul si consumatori si va contribui la crearea unei piete a platilor la nivelul UE. Aceasta ar trebui, de asemenea, sa incurajeze inovarea si sa stimuleze furnizorii de servicii de plata sa ofere noi servicii”, potrivit comunicatului de presa al CE.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: