[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

In 2024, cheltuielile consumatorilor în zona de gaming au crescut mai rapid decât în sectoare precum turism, modă, teatre și cinematografe – date Visa

27 martie 2025

Cheltuielile consumatorilor în domeniul jocurilor video reprezintă unul dintre segmentele cu cea mai rapidă creștere din Europa. Creatorii de conținut contribuie la această creștere: șapte din zece jucători din Generația Z (formată din cei născuți între anii 1996-2015) interacţionează cel puțin o dată pe săptămână cu influenceri din domeniul jocurilor video.

Plăţile cu carduri Visa pentru jocuri video în Europa au crescut cu 16,7% în 2024 faţă de anul anterior, reprezentând o rată de creștere cu 40% mai mare decât creșterea generală a cheltuielilor cu carduri Visa, conform celor mai recente date[1] ale companiei, lider mondial în domeniul plăților digitale.

Datele arată că, în ultimul an, cheltuielile pentru jocuri video au crescut cu 60% mai mult decât cele pentru călătorii, cu 75% mai mult decât cele pentru modă și cu 85% mai mult decât pentru teatru și cinematografe. Această evoluţie poziţionează domeniul jocurilor video ca fiind unul dintre sectoarele cu cea mai rapidă creștere din Europa în ceea ce priveşte plăţile cu cardul.

Potrivit datelor Visa[2], jucătorii nu doar cheltuiesc mai mult, ci și efectuează mai multe tranzacții decât media utilizatorilor de carduri Visa din Europa. Jucătorii din Spania cheltuie cel mai mult, iar cei din Ungaria au făcut în medie cel mai mare număr de tranzacții.  

Jucătorii din Europa reprezintă un grup demografic semnificativ și familiarizat cu mediul digital, jocurile video fiind o sursă importantă de conectare și creativitate pentru ei, în special pentru publicul tânăr. În acest context, rolul creatorilor de conținut în industria de gaming devine din ce în ce mai proeminent și aceştia au un potențial considerabil de a genera în continuare un impact economic pozitiv. Pe măsură ce domeniul jocurilor video evoluează, ne menținem angajamentul de a-i sprijini să construiască încredere în cadrul comunităților lor și să contribuie la acest ecosistem în plină dezvoltare, în beneficiul tuturor”, a declarat Kim Kadlec, Chief Marketing Officer, Visa Europe.

Economia emergentă a creatorilor de conţinut dedicat jocurilor video din Europa

Studiul Visa[3] evidențiază influența tot mai mare pe care creatorii de conținut o au asupra achizițiilor legate de jocuri, peste un sfert (28%) dintre jucători afirmând că aceștia joacă un rol important în deciziile lor de cumpărare. Potrivit Visa, mai mult de jumătate dintre  jucători (53%) interacţionează cu influenceri din domeniul jocurilor cel puțin o dată pe săptămână, procentajul fiind considerabil mai ridicat – aproape şapte din zece (70%) – în cazul jucătorilor cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani.

Pe măsură ce cererea de conținut  de gaming crește, crește și oferta. Visa a constatat că trei din zece (30%) gameri fac streaming sau partajează conținut legat de jocuri pe rețelele sociale. Dintre cei care creează conținut, unul din cinci (21%) se consideră „creator de conținut dedicat jocurilor video”, în timp ce peste jumătate (52%) ar lua în considerare posibilitatea de a deveni un astfel de creator de conţinut în viitor. Visa constată că aproape nouă din zece jucători (91%) consideră că a deveni influencer în lumea jocurilor video este o opțiune de carieră mult mai atractivă acum decât în urmă cu trei ani.

Dintre jucătorii care creează conținut:

. Doi din cinci (41%) obţin un venit din această activitate, iar alţi 56% ar dori să o facă;

. Streaming-ul (41%), abonamentele (40%) și achizițiile fanilor (38%) prin intermediul conținutului lor sunt cele mai frecvente surse de venit;

. Trei din zece (30%) dintre cei care obțin venituri din crearea de conținut primesc peste 1200 de euro pe lună pentru acest lucru, iar aproape toți (96%) cred că veniturile lor vor crește semnificativ în următorul an.

În ciuda faptului că economia emergentă a jocurilor video dă semne încurajatoare de creștere, creatorii de conținut se confruntă cu provocări semnificative atunci când vine vorba de a obţine venituri din interacţiunea cu fanii lor. Cele mai mari provocări pentru cei care generează venituri din crearea de conținut includ creșterea audienței (34%), aspecte tehnice precum acceptarea plăților (36%) și înțelegerea regulilor platformei (34%).

Pentru cei care creează conținut, dar nu obţin  încă venituri din această activitate, cele mai importante provocări includ:

. Creșterea și menținerea audienței (46%)

. Asigurarea sponsorizărilor și a parteneriatelor cu diverse mărci (35%)

. Crearea de conținut atractiv și gestionarea stresului creativ (34%)

. Gestionarea aspectelor tehnice (34%)

. Asigurarea constantă a unui venit semnificativ (34%).

Visa consideră creatorii de conținut ca fiind mici afaceri și se angajează să îi sprijine pentru a putea încasa bani rapid. Astăzi, creatorii pot face şi primi plăți simplu şi sigur, cu ajutorul soluţiilor, resurselor și produselor pe care Visa le pune la dispoziţia afacerilor mici în întreaga lume.

Studiul Visa a mai relevat că sectorul jocurilor video nu numai că stimulează economia, ci și îmbunătățește competențele jucătorilor. Patru din cinci jucători (81%) consideră că practicarea sau vizionarea jocurilor video sau a sporturilor electronice le îmbunătățește capacitatea de rezolvare a problemelor și gândirea rapidă. Creatorii de conținut dedicat jocurilor împărtășesc această opinie, aproape trei sferturi dintre ei (71%) considerând că acest lucru le îmbunătățește abilitățile digitale, de web design şi de programare.


[1] Datele au fost analizate în rețeaua globală VisaNet în 2024

[2]  Datele au fost analizate în rețeaua globală VisaNet, comparând cifrele din 2023 cu cele din 2024.

[3] Sondaj online în rândul a 5.565 de consumatori cu vârste cuprinse  între 18-65 de ani care joacă jocuri video cel puțin o dată pe lună. Țări incluse în sondaj: Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie. Cercetare de teren – februarie 2025.

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?