[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Creditele noi acordate de bănci în primele opt luni din 2024, în creștere cu 28%. 4 din 10 lei acordati sub forma de credite noi s-au dus catre companii.

21 octombrie 2024

Băncile din România au acordat credite populației și companiilor în valoare totală de aproape 114 miliarde lei, în perioada ianuarie – august 2024, cu 28% mai mult comparativ cu aceeași perioadă din anul 2023.

Valoarea creditelor noi acordate populației și companiilor în primele opt luni ale anului reprezintă echivalentul a 27,9% din soldul creditului neguvernamental aferent lunii august 2024. Soldul creditului neguvernamental, care totalizează 407,89 miliarde lei la finele lunii august, este calculat ca diferența dintre totalul creditelor noi acordate populației și companiilor și rambursările parțiale și totale, precum și vânzările de credite.

Evoluția creditului neguvernamental din prima parte a anului confirmă apetitul în creștere al populației pentru împrumuturi, care a accesat 56,4% din valoarea creditelor noi.

In primele opt luni ale anului 2024 au fost acordate credite companiilor de aproape 50 miliarde lei. Repartiția pe monede relevă că în primele opt luni ale anului curent, 82,7% din împrumuturi au fost acordate în moneda națională, 16,38% în euro și 0,92% în dolari, „ceea ce arată încrederea în moneda națională și contribuie la reducerea riscului valutar” – precizeaza ARB.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?