[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

BNR a autorizat sistemul de plăți instant BLIK ROMANIA

4 octombrie 2024

În data de 1 octombrie 2024, Consiliul de administrație al BNR a autorizat operarea, pe teritoriul României, a sistemului de plăți instant BLIK ROMANIA. „Acesta va fi administrat și operat de către societatea BLIK ROMANIA S.A., și va asigura decontarea tranzacțiilor de plată din comerțul electronic, cu valori maxime de 50 mii lei.” – potrivit comunicatului bancii centrale.

Banca Națională a României mai precizeaza ca „va monitoriza permanent sistemul BLIK ROMANIA în vederea asigurării bunei funcționări a sistemelor de plăți din România, precum și pentru asigurarea stabilității financiare”.

Ce spune compania BLIK Romania despre autorizare

„Această decizie va facilita extinderea sistemului de plăți BLIK în moneda locală (RON) și va deschide colaborări cu prestatori de servicii de plată locali. În primă fază, operatorul va pune accent pe dezvoltarea plăților în e-commerce, răspunzând astfel creșterii rapide a sectorului online din România.”

„Datorită deciziei BNR, BLIK va fi disponibil pentru toți prestatorii de servicii de plată autorizați să furnizeze în România atât servicii de acceptare a operațiunilor de plată, cât și de emitere de instrumente de plată electronică. Pe măsură ce colaborarea cu partenerii va evolua, consumatorii din România vor putea beneficia de plăți mobile BLIK sigure și simplu de utilizat.” – mai precizeaza compania.

Acordarea autorizației de funcționare de către BNR reprezintă un pas esențial în dezvoltarea BLIK în România, una dintre cele mai importante piețe din Europa Centrală și de Est, în special în ceea ce privește creșterea e-commerce-ului. Dezvoltarea rapidă a sectorului digital și popularitatea tot mai mare a tranzacțiilor fără numerar creează condiții excelente pentru implementarea unei soluții moderne de plată, precum BLIK. Suntem deschiși să continuăm discuțiile cu toate categoriile de potentiali parteneri de pe piața românească.”- a declarat Ryszard Drużyński, președintele Consiliului de Administrație al BLIK Romania S.A.

Autorizația sistemului de plată BLIK administrat de BLIK Romania SA a fost acordată de către Banca Națională a României în temeiul Regulamentului BNR nr. 3 din 2018 și este o autorizație necondiționată pentru funcționarea sistemului pe piața românească. Decizia BNR confirmă că tehnologia utilizată de sistemul de plăți BLIK este sigură și va contribui la creșterea confortului utilizatorilor pe piața națională.

Concentrare pe comert electronic
În cadrul strategiei de afaceri a companiei BLIK Romania, este planificată introducerea treptată a plăților cu codul BLIK în toate canalele de vânzare. În prima fază, administratorul sistemului se va concentra pe implementarea soluției în sectorul e-commerce.

BLIK Romania este rezultatul unei pregătiri atente și al unei analize detaliate a pieței locale de plăți. Am avut numeroase discuții și întâlniri cu principalii participanți și decidenți din această industrie, pentru a adapta cât mai bine soluția noastră la nevoile locale. Experiența noastră din Polonia arată că simplitatea și intuitivitatea sistemului nu doar că susțin dezvoltarea e-commerce, ci pot contribui și la bancarizarea populației și eliminarea numerarului, în special în zonele rurale. Suntem convinși că BLIK are potențialul de a juca un rol important nu doar în marile orașe din România, ci și în localitățile mai mici.” – subliniază Ryszard Drużyński.

Este de menționat faptul că, în Polonia, unde BLIK este in continuă dezvoltare de aproape 10 ani, plățile în e-commerce reprezintă jumătate din toate tranzacțiile. Procesul de plată cu BLIK online este rapid și intuitiv. Nu este necesar un card de plată sau un portofel electronic – este suficient un telefon cu acces la internet și aplicația mobilă a băncii. Pentru a efectua o plată, utilizatorul trebuie să genereze un cod BLIK format din șase cifre în aplicație, să îl introducă pe site-ul magazinului online și să confirme operațiunea pe dispozitiv.

BLIK s-a impus rapid ca un lider în plățile online rapide și sigure în Polonia și Europa Centrală și de Est. Acest istoric puternic ne întărește încrederea în obținerea unui succes similar pe piața românească, aflată în plină expansiune. Transformarea digitală în curs aici alimentează creșterea comerțului electronic, iar Statista preconizează o creștere cu 2,2 milioane de utilizatori în acest sector, ajungând la 8,6 milioane până în 2029. BLIK se poziționează ca un jucător cheie în această evoluție, oferind o soluție de plată fiabilă și scalabilă, precum și un angajament pentru parteneriate de lungă durată cu jucătorii locali inovatori.” – subliniază Dariusz Mazurkiewicz, președintele Consiliului de Supraveghere al BLIK Romania S.A.

Compania BLIK Romania a fost înregistrată în Registrul Comerțului din România la începutul lunii decembrie 2022, iar lansarea oficială a activităților sale a fost anunțată în martie 2023. De atunci, conducerea companiei a lucrat intens pentru a adapta sistemul la cerințele legale și de reglementare locale, precum și pentru a construi o strategie de dezvoltare bazată pe specificul pieței românești.

Obținerea autorizației de funcționare din partea Băncii Naționale a României (BNR), în data de 1 octombrie 2024, la șase luni după depunerea cererii de autorizare, permite începerea operațiunilor și continuarea pregătirilor pentru lansarea sistemului.

__________

Compania BLIK Romania S.A. este responsabilă pentru dezvoltarea sistemului de plăți BLIK pe piața românească, operând pe baza infrastructurii locale de decontare și a autorizației acordate de Banca Națională a României (BNR). Obiectivul companiei este să introducă pe piață soluția inovatoare de plată BLIK, concentrându-se inițial pe sectorul e-commerce.

Implementarea sistemului pe piața locală este gestionată de o echipă de experți cu experiență în tehnologie și banking, condusă de Ryszard Drużyński, care are sapte ani de experiență în coordonarea strategiei și operațiunilor bancare în sectorul bancar românesc. Sistemul de plați BLIK este primul sistem din România care a obținut autorizația Băncii Naționale a României in baza Regulamentului BNR nr. 3 din 2018.

BLIK este un standard comun de plăți creat în 2015 în Polonia. În prezent, aproape fiecare client al instituțiilor financiare care oferă aplicații mobile pe piața poloneză are acces la BLIK. Acesta permite efectuarea de plăți online, la terminalele de plată tradiționale (POS) prin cod BLIK, plăți contactless, depuneri și retrageri de bani de la bancomate, precum și transferuri de bani instantanee către un număr de telefon (P2P). Dezvoltarea sistemului este gestionată de compania Polski Standard Płatności (PSP). PSP îmbunătățește continuu funcționalitățile BLIK pentru a oferi utilizatorilor cât mai multe opțiuni. În prezent, aproape 17 milioane de utilizatori folosesc activ BLIK.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?