[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Comisia Europeană recunoaște ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român

25 septembrie 2024

Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID permite folosirea identității electronice naționale transfrontalier în cadrul sistemelor informatice ale statelor membre UE prin intermediul nodurilor eIDAS. Totodată, cetățenii români au garanția că vor beneficia de un serviciu de încredere pentru identiticarea și autentificarea în cadrul sistemelor informatice naționale care oferă servicii de e-guvernare și sunt înrolate în ROeID.

Notificarea a fost publicată in jurnalul Uniunii Europene și reprezintă „concretizarea eforturilor Autorității pentru Digitalizarea României de a oferi cetățenilor români instrumente digitale complexe și punți de legătură cu celelalte state europene” – potrivit comunicatului.

Sistemul ROeID a fost supus testării și auditării de către Rețeaua de Cooperare* a Uniunii Europene în conformitate cu metodologia reglementată de Regulamentul 910 / 2014 (regulament eIDAS).

Etapa de Peer Review la care au participat sapte state membre ale Uniunii Europene a presupus evaluarea specificațiilor și procedurilor tehnice minime pentru nivelurile de asigurare a încrederii, asa cum sunt ele definite in cadrul Regulamentului de punere in aplicare Nr. 1502 / 2015.

În urma auditului, ROeID a fost recunoscut de către țările membre având un nivel de încredere substanțial, conform cărții de identitate  existente la momentul actual în România.

Autoritatea pentru Digitalizarea României se concentrează în continuare pe diversificarea facilităților oferite în relația cu statul, oferind siguranță și reziliență. ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii.”, a declarant Dragoș-Cristian Vlad – președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

____________

*Înființată prin Decizia de punere în aplicare 2015/296 a Comisiei privind cooperarea (articolul 12) în temeiul Regulamentului eIDAS, Rețeaua de Cooperare este o colaborare oficială între statele membre pentru „facilitarea interoperabilității tehnice a schemelor de identificare electronică notificate în vederea promovării unui nivel înalt de încredere și securitate adecvate gradului de risc”.

Cooperarea constă în:

. schimbul de informații, experiență și bune practici în ceea ce privește schemele de identificare electronică și în special cerințele tehnice legate de interoperabilitate și nivelurile de asigurare;

. schimbul de informații, experiență și bune practici în ceea ce privește lucrul cu niveluri de asigurare a schemelor de identificare electronică;

. evaluarea intre parti a schemelor de identificare electronică care intră sub incidența regulamentului;

. examinarea evoluțiilor relevante din sectorul identificării electronice.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?