[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Peste jumătate dintre românii care plănuiesc să ia un credit în următorul an vor un împrumut 100% online – studiu

16 iulie 2024

3 din 10 români au în plan să ia un credit în următoarele 12 luni, iar  61% dintre aceștia vor să acceseze un credit 100% online. Este una dintre concluziile sondajului anual realizat de Kantar Polonia, la comanda grupului International Personal Finance, din care face parte Provident Financial România.

În același timp, românii încearcă să se pregătească pentru situațiile neprevăzute făcând economii. Astfel, peste 64% dintre respondenții români au reușit să facă economii în ultimele 12 luni și aproape o treime dintre ei au reușit să pună bani deoparte lunar sau aproape lunar.  Atunci când economiile nu au fost suficiente, cei mai mulți români (32%) au apelat la împrumuturi de la familie și de la instituții financiare și nebancare (20%).

Este încurajator că există în continuare o abordare responsabilă, că oamenii au devenit mai atenți la felul în care își gestionează resursele și tot mai atenți la economii, comportament vizibil chiar și la tineri. În egală măsură, atunci când vorbim despre creditare, observăm un interes crescut pentru produse complet digitale, atractive mai ales pentru generațiile tinere, care apreciază faptul că sunt ușor de folosit, dar și viteza de transfer a banilor. Vedem acest trend și în datele noastre interne: circa 10% din toate vânzările noi vin prin intermediul ProviOnline, împrumutul nostru 100% online, și prin parteneriatele pe care le-am semnat cu mai multe lanțuri de retail din țară, prin care reușim să satisfacem și mai bine nevoile existente în piață”, a declarat Florin Bâlcan – Director General Provident Financial România.

În mod încurajator, nivelul declarat de bunăstare financiară este puțin mai ridicat în România comparativ cu media altor țări europene în care grupul IPF este prezent. Astfel, după plata tuturor cheltuielilor esențiale, aproape 80% dintre respondenții români spun că mai rămân cu bani din salariu. Prin comparație, procentul este 73% în Ungaria și 72% în Lituania. Polonezii stau puțin mai bine – 82% rămân cu bani după ce se ocupă de cheltuielile esențiale, iar lucrurile arată și mai sănătos în Cehia, cu peste 91%.

Cum se autoevaluează românii când vine vorba de educație financiară

În același timp, studiul arată că diferenţa dintre percepţia românilor asupra nivelului lor de cunoştinţe în domeniul financiar şi gradul real de educaţie financiară este semnificativă. Astfel, aproape 6 din 10 respondenți români au încredere că au un nivel bun de educație financiară. Cu toate acestea, rata dobânzii – și nu costul total – este cel mai important factor pe care românii își bazează deciziile atunci când vine vorba de a lua un împrumut.

Înțelegerea rolului instituțiilor financiare nebancare

39% dintre respondenții români sunt de părere că instituțiile financiare nebancare au un rol necesar în economia locală și în societate datorită contribuției la crearea unui istoric de creditare. Acest procent urcă până la 48% în rândul respondenților care au împrumutat bani de la o instituție financiară în ultimul an. Instituțiile financiare nebancare sunt adesea prima opțiune pentru cei cu venituri mici și medii, pentru care uneori singura alternativă ar fi forme informale, nefiscalizate și ilegale de creditare, care nu ar face decât să adâncească și mai mult problemele lor sociale și financiare.

Credem că nimeni nu ar trebui exclus de la o formă de finanțare și înțelegem că, pentru mulți oameni, rolul nostru în societate este să oferim, dincolo de sprijinul financiar, prima experiență cu lumea serviciilor financiare. Cei mai mulți dintre clienții noștri folosesc împrumuturile pentru nevoi reale și responsabile: mici îmbunătățiri în locuință, acoperirea unor cheltuieli neprevăzute sau pentru diverse cheltuieli medicale”, a completat Florin Bâlcan, directorul general al Provident Financial Romania.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?