[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

iPensii.ro – o noua platforma 100% online de aderare la un fond de pensii facultative

21 iunie 2024

IPENSII BROKER DE PENSII PRIVATE S.R.L. (iPensii) a obținut autorizarea din partea Autorității de Supraveghere Financiară în calitate de agent de marketing persoană juridică în sistemul de pensii private (Pilonul III) și lansează o platformă 100% online de aderare la un fond de pensii facultative. Platforma asigură informarea persoanelor eligibile cu privire la condiţiile schemei de pensii facultative, drepturile şi obligaţiile părţilor implicate, precum şi cu privire la natura riscurilor asociate schemei de pensii facultative.

iPensii este o platformă digitală care permite persoanelor eligibile să devină participanți la un fond de pensii facultative (Pilonul III) printr-un proces de aderare 100% online neasistat și de asemenea facilitează inițiativa angajatorilor de a contribui la fonduri de pensii facultative în numele angajaților lor prin orchestrarea semnării actelor individuale de aderare la fondul de pensii facultative ales de fiecare angajat.

Compania iPensii a fost lansată în iunie 2023 de mai mulți antreprenori timișoreni pasionați de finanțe personale și soluții digitale, cu peste 20 ani de experiență în banking, consultanță de afaceri, telecom și avocatură. „Echipa de fondatori crede că procesul de vânzare în industria pensiilor private este depășit și nu oferă o bună experiență participanților.” – potrivit comunicatului.

În noiembrie 2023 am atras o investiție pre-seed din partea unui angel investor care ne împărtășește viziunea. Lipsea din piața pensiilor private un flux de onboarding 100% online la fondurile de pensii facultative deschis tuturor persoanelor eligibile, conținut de calitate și o abordare centrată către client iar aceste neajunsuri i-au descurajat pe mulți să economisească pentru pensie. Lumea muncii se schimbă rapid, iar industria pensiilor rămâne din ce în ce mai mult în urmă. Rezultatul este că trecem printr-o criză tăcută a economiilor pentru pensii. Tocmai de aceea am ales să acoperim aceste neajunsuri și să colaborăm în dezvoltarea platformei cu parteneri de încredere din industria pensiilor private așa cum este ALLIANZ-ȚIRIAC PENSII PRIVATE.” – declara Corneliu Perianu, co-fondator și CEO al iPensii, care și-a început cariera în banking acum peste 21 ani și a activat în bănci precum Credit Europe Bank, First Bank, Anglo-Romanian Bank și Vista Bank.

„iPensii se adresează românilor care își doresc un proces de aderare 100% online, neasistat, facil și intuitiv, disponibil 24/7, la fonduri de pensii facultative cu bune performanțe și foarte bine reglementate în scopul asigurării unui venit suplimentar la pensie.” – precizeaza compania.

Am înființat iPensii pentru a adresa această criză a pensiilor și pentru a convinge mai mulți oameni să economisească mai mult pentru pensie, făcând economisirea pentru pensie ușoară, accesibilă și captivantă și suntem dedicați cu pasiune acestor obiective.” – mai spune Perianu.

În procesul de aderare prospectul simplificat al schemei de pensii facultative și, la cerere, prospectul detaliat, sunt puse la dispoziţia persoanelor eligibile, în mod gratuit pe suport durabil, iar platforma asigură informarea acestora cu privire la modalitatea de aderare la un fond de pensii facultative și facilitează obţinerea acordului de aderare la fondul de pensii facultative ales, prin semnarea actului individual de aderare prin utilizarea semnăturii electronice calificate furnizată de platformă în urma procesului de identificare la distanță a persoanei eligibile.

Platforma folosește o componentă de pre-onboarding de tip proprietary găzduită în cloud, dezvoltată de Irian Software Development din Timișoara, integrată cu o soluție de verificare a identității la distanță (eKYC) și o soluție de semnătură electronică calificată (QES).

În prezent iPensii desfăsoară activitatea de marketing pentru fondurile de pensii facultative administrate de ALLIANZ-ȚIRIAC PENSII PRIVATE: AZT MODERATO și AZT VIVACE.

Piata de pensii facultative din Romania

În România mai puțin de 7% din numărul total de angajați contribuie în mod regulat la un fond de pensii facultative iar contribuția medie este de doar puțin peste 2% din venitul mediu brut pe economie. Aceste cifre plasează piața de pensii facultative din România mult sub nivelul din țările din Europa Centrală și de Est.

Totodată situația demografică din România prezintă o particularitate suplimentară față de cea din alte state europene, cu existența unui contingent mare din populație care urmează să împlinească vârsta legală de pensionare începând cu anul 2030, ceea ce va pune o presiune suplimentară asupra pensiilor publice.

La această provocare se adaugă deficitul structural al bugetului asigurărilor sociale de stat, creșterea speranței de viață, redefinirea continuă a așteptărilor viitorilor pensionari cu privire la stilul de viață, diversele amânări sau ajustări ale contribuțiilor participanților la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) precum și dimensiunea insuficientă și alocarea ineficientă a activelor financiare ale populației cu scopul asigurării premiselor pentru menținerea unei rate de înlocuire adecvate a câștigului salarial cu veniturile din pensie după retragerea din activitatea profesională.

O serie de modificări legislative de dată relativ recentă au adus mai multe noutăți cu privire la pensiile facultative. Este vorba despre eliminarea comisioanelor suportate din contribuțiile participantului începând din decembrie 2022, modificarea regimului fiscal în faza de plată (pay-out), astfel din ianuarie 2024 este supusă impozitării doar diferența dintre activul personal net și suma contribuțiilor, din care se deduce plafonul neimpozabil de 2.000 lei, indiferent de modalitatea de plată – plată unică sau plăți eșalonate și respectiv modificarea regimului juridic al activului personal net, astfel că dreptul participanţilor şi al beneficiarilor de a cere plata activului personal net sau a pensiei private este imprescriptibil.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?