Legea nr. 406 din 18 decembrie 2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul creșterii incluziunii financiare a fost publicata in Monitorul Oficial. La articolul IV, legea vine cu doua completari legate de serviciile de plata electronice.
Prima dintre ele vizeaza obligativitatea PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale, societăților cooperative si a organizațiilor cooperatiste de credit de a asigura implementarea si de a accepta cel putin un instrument de plata fara numerar.
Cea de-a doua introduce posibilitatea efectuarii de retrageri de numerar de la comercianti, prin acordarea facilitatii numita avans in numerar. Comerciantii au obligatia de a promova la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu precum si informatiile privind costul.
Articolul IV – Articolul 1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 942 din 23 decembrie 2002, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 250/2003, cu modificările și completările ulterioare, se modifică și se completează după cum urmează:
1. După alineatul (1^1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^2), cu următorul cuprins:(1^2) Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, cu modificările și completările ulterioare, au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31.
2. Alineatele (5) și (6) se modifică și vor avea următorul cuprins:(5) Persoanele juridice prevăzute la alin. (1) și (3) pot oferi serviciul de avans în numerar la terminalele de plată în baza contractelor încheiate cu instituțiile acceptante și pot acorda avansuri în numerar, potrivit prezentei ordonanțe de urgență. Acestea afișează la loc vizibil semnul privind acordarea acestui serviciu, precum și informații privind costurile serviciului.(6) Avansul prevăzut la alin. (5) se evidențiază distinct pe bonul fiscal și nu poate depăși suma de 500 de lei. Tranzacțiile privind avansul în numerar se asimilează retragerilor de numerar de la bancomate, iar comisioanele aferente tranzacțiilor se stabilesc conform contractelor în vigoare între părți. Comercianții pot percepe, de la titularul cardului, un comision care nu poate depăși 1% din valoarea avansului acordat.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: