[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Elevii au obținut puțin peste nota de trecere la educație financiară – studiu. Tinerii vor să fie invățați cum pot face bani dar și cum să devină antreprenori.

28 noiembrie 2022

Rezultatele unui studiu realizat în patru școli din județele Argeș, Brașov, Cluj și Constanța, la startul programului-pilot LifeLab by BCR, arată că elevii au obținut puțin peste nota de trecere la educație financiară. Aceștia au răspuns corect la cinci întrebări din zece, din chestionarul de testare a cunoștințelor financiare.

Studiul, realizat de Cult Market Research, a mai relevat faptul că subiectele din sfera financiară, dorințele și interesele sunt discutate cel mai des cu părinții (81%) și doar o mică parte dintre elevi (14%) vorbesc despre aceste subiecte cu profesorii lor.

Studiul s-a realizat în cele două școli LifeLab, Liceul „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș și Școala Gimnazială nr.1, din Poiana Mărului, județul Brașov și în alte două școli de control, din județele Cluj și Constanța. Cercetarea a avut o componentă cantitativă, peste 1.000 de elevi au răspuns chestionarelor de educație financiară, și o componentă calitativă, în cadrul căreia elevi, profesori și părinți, au luat parte la discuții de tip focus-grup și inteviuri individuale.

Ce dorințe și așteptări au elevii de la un proiect de educație financiară? Dar adulții?

Peste un sfert (27%) dintre elevi, indiferent de ciclul de învățământ, își doresc să cumpere în următoarele 6 luni device-uri (laptopuri, computere, tablete, smartphone-uri și componente PC), la egalitate cu dorința pentru haine și încălțăminte (27%). În cadrul interviurilor, o parte din liceeni au afirmat că își doresc să își cumpere cât mai curând diverse vehicule (ATV sau automobil) și să facă școala de șoferi.

Elevii din școlile beneficiare așteaptă ca proiectul BCR LifeLab să le îmbogățească cunoștințele din domeniul financiar pentru a-i pregăti pentru viață și diverse situații, să îi învețe cum pot face bani, să învețe cum să economisească, să investească și să îi ajute să devină antreprenori.

Profesorii și părinții așteaptă să înțeleagă ei înșiși tainele finanțelor pentru a putea transmite către copii informații relevante și corecte și au nevoie de suport pentru a integra noțiunile de educație financiară într-o manieră corectă, relevantă și inovativă în cadrul materiilor predate;

Copiii și banii. Chibzuiți de mici

Aproximativ 4 din 5 elevi au bani de buzunar. Cea mai mare parte a sumelor provin de la părinți (86%), urmate de cele din partea bunicilor (53%), bursă școlară, alocație sau de la rude.

Aproximativ 9 din 10 elevi declară că economisesc, 66% dintre elevi pun o parte din banii primiți deoparte, 23% pun toată suma deoparte și doar 11% aleg să nu economisească. Se observă diferențe comportamentale ale elevilor din cele două cicluri de învățământ, 75% dintre liceeni preferă să economisească periodic o parte din sumele primite (față de 53% din elevii de gimnaziu), pe când 34% dintre elevii de gimnaziu economisesc întreaga sumă, față de 15% dintre liceeni;

_____________

LifeLab este un program-pilot de educație financiară, menit să dezvoltate abilitățile practice, de luare a deciziilor, de planificare și colaborare ale elevilor, din toate ciclurile de învățământ. Programul, lansat în toamna acestui an de BCR și Școala de Bani, alături de FabLab și Asociația Edupedu, se va desfășura în două școli din România, pe parcursul anului școlar 2022-2023, timp în care profesorii vor fi sprijiniți să devină „profesori de viață”, să acționeze ca mentori pentru elevi și să folosească noi metode didactice pentru a integra educația financiară în activitatea lor de predare.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?