[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Banking 4.0 – editie de primavara dedicata crypto, activelor digitale si DeFi

4 martie 2022

La eveniment, care va fi organizat in format hibrid, se asteapta o audienta de peste 3.000 de persoane din cel putin 20 de tari.

NOCASH Events isi largeste oferta de conferinte prin organizarea in acest an a doua editii Banking 4.0 – una de primavara, la final de mai, si alta de toamna, la final de noiembrie.


Consacrata tehnologiilor emergente si impactului acestora asupra evolutiei viitoare a serviciilor financiar-bancare si a modelelor de business, Banking 4.0 va trata separat aceasta problematica.

Astfel, in editia de toamna vor fi pastrate tematica open banking & open finance, utilizarea inteligentei artificiale in banking, tendintele in domeniul platilor plati precum biometria si platile instant.

Editia de primavara a Banking 4.0 se va axa pe tehnologia blockchain care, in materie de servicii financiare, permite imbunatatirea semnificativa a modului in care facem astazi banking si poate ajunge chiar pana la dezvoltarea unor solutii de tip banking-alternativ. Tematica se va axa pe domeniul crypto, active digitale si DeFi („decentralized finance”).

Conferinta va avea doua zile de dezbateri si prezentari, 30 si 31 mai la Athenee Palace Hilton din Bucuresti. Prima este dedicata mai degraba mediului academic si bancherilor, cu subiecte ce acopera stablecoins, monedele digitale emise de bancile centrale (Central Bank Digital Currency – CBDC) si reglementarii activelor digitale si a criptomonedelor.

Cea de-a doua zi va aborda aspecte comerciale ale domeniului crypto, fiind dedicata mai degraba investitorilor (persoane fizice sau firme) cu o larga paleta de subiecte: metaversul, „smart contracts” in era digitala, tematica NFT-urilor si a modului in care facem investitii in proiecte crypto – criterii de selectie, cum ne protejam – aspecte legate de securitatea informatica dar si oportunitati de investitii si tendinte.

A existat un moment cand monedele digitale erau considerate o amenintare pentru sistemul bancar. Astazi, peste 70% dintre bancile centrale au inceput sa exploreze introducerea CBDC-urilor (Central Bank Digital Currencies). Mai mult, sunt state care au adoptat deja crypto ca moneda oficiala.

In era „new banking”, zeci de miliarde de USD sunt administrate deja de furnizori de infrastructura pentru active digitale. Doar Fireblocks spune ca are in administrare 45 mld. USD, oferind servicii de DeFi la nivel institutional pentru 800 de companii.

De asemenea, gigantul de plati Visa raporteaza volume de 2,5 miliarde de dolari – in primul trimestru din 2022 – generate de cardurile legate la conturile de crypto.

La nivel mondial, se asteapta ca numarul detinatorilor de crypto sa ajunga la un miliard, pana la sfarsitul acestui an. Chiar si in tara noastra, sunt deja cel putin 500.000 de romani care detin sau tranzactioneaza crypto si isi doresc ca bancile lor sa le ofere conturi crypto-friendly – potrivit celor mai recente studii de piata.

Toate acestea sunt doar cateva dintre argumentele pentru organizarea unei conferinte axate pe activele digitale.” – a declarat Sergiu Cone, organizator Banking 4.0.

De ce un eveniment de blockchain-finance in Romania? Pentru ca tara noastra are cel mai mare potential dintre tarile din regiune, de a deveni exportator crypto la nivel mondial. Primul semnal a fost dat deja de Elrond Network, companie al carui token ocupa locul 42 in clasamentul actual al CoinMarketCap (dintr-un total de aproximativ 10.000 de cryptomonede tranzactionate), cu o capitalizare a pieței de peste 2,8 mld. euro,” a mai precizat Cone.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?