[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANIS, puternica asociaţie a firmelor de soft, acuză un „derapaj“ in proiectul cloud-ului guvernamental. „Statul vrea să interzică pe furiş achiziţia de servicii de cloud de la firme private.”

8 februarie 2022

Statul român este pe cale să legifereze, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă – care ar fi discutat netrasparent, în spatele uşilor închise, un adevărat „derapaj“, scrie ZF. Concret, este vorba de blocarea de pe piaţa furnizorilor de servicii de cloud pentru sectorul public a tuturor furnizorilor privaţi.

Acuzatia vine din partea Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), care grupează cei mai mari jucători din industria locală de IT, cu un business cumulat de aproape 4 mld. euro pe an şi 47.000 de angajaţi.

Noua varianta de act normativ prevede că odată cu lansarea cloudului guvernamental instituţiile de stat nu vor mai avea voie să cumpere soluţii de cloud public (de la furnizori privaţi), precum Amazon, Google şi Microsoft, susţine Alexandru Lăpuşan, vicepreşedinte al ANIS.

Ultima forma a ordonantei privind cloud-ul guvernamental este una absolut dramatica pentru viitorul digitalizarii Romaniei. Forma care circula in momentul de fata este una care elimina fara drept de apel utilizarea cloud-ului public in institutiile publice,” spune Lapusan.

Interviul pe larg, acordat de Alexandru Lapusan, aici

Noutăți

Bots And Bank Accounts

Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?