[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Fintech-ul Filbo pregateste lansarea „primei soluții digitale din România de tip “embedded finance” pentru clienții B2B. Compania a trimis spre consultare la BNR documentatia pentru obtinerea licentei de emitent de moneda electronica.

4 octombrie 2021

In raportul semestrial prezentat la BVB, compania OMRO IFN S.A. care a dezvoltat Filbo – platfoma online de microcreditare 100% digitala – spune ca va lansa in trimestrul IV din acest an, un produs destinat Întreprinderilor sociale și pregătirea aplicației pentru a colabora cu Fondul European de Investiții.

Mai mult, compania spune ca va lansa „prima soluție digitala din România de tip “embedded finance” (finanțare implicită) pentru clienții B2B, inclusiv caracteristică de tipul Buy Now Pay Later, prin parteneriate cu companii de top în comerțul B2B, telecomunicații, servicii sau alte sectoare”.

Potrivit raportului de activitate, in perioada ianuarie – iunie 2021, OMRO IFN S.A. a acordat credite în valoare de 16.6 milioane lei din care 5.2 milioane prin platforma digitala Filbo.ro.

13.8 milioane lei sunt garantate de Programul European pentru Ocupare și Inovare Socială (EaSI Guarantee Instrument) implementat în anul 2020. Instrumentul de garantare permite societății să recupereze 80% din principalul și dobândă datorată de clienții care înregistreaza intarzieri mai mari de 90 zile.

În primul semestru al anului 2021, societatea a semnat contracte de finanțare cu BRCI, Techventures Bank și Banca Transilvania în valoare de ~14 milioane lei și a avansat discuții pentru alte ~20 milioane lei cu BERD, CEC Bank, Techventures Bank și Raiffeisen Bank pentru a susține necesarul de disbursare în al doilea semestru al anului.

În primele 6 luni ale anului 2021, valoarea portofoliului de credite a crescut cu 39% față de începutul anului, în conditiile în care volumul de credite noi acordate s-a dublat comparativ cu prima jumatate a anului 2020, creștere sustinuta semnificativ de noul canal de originare digital lansat in 2020.

Totodată, numărul de credite a crescut de la începutul anului cu 35%, atingând 986 de credite active. OMRO a acordat în prima jumatate a anului 2021 un numar de 379 de împrumuturi, din care 125 către clienți care au mai avut sau au imprumuturi la societate, reprezentand 33% din totalul numarului de împrumuturi.

Platforma online www.filbo.ro, lansată în anul 2020 a înregistrat o creștere de 177% a numărului de împrumuturi digitale acordate în perioada curentă de raportare față de realizările anului anterior prin același canal și ajunge sa reprezinte 50% din numarul total de împrumuturi.

„Cu un cost de originare mic, canalul digital devine o parte importanță a strategiei de dezvoltare a societății iar initiațivele curente, de utilizare a platformei ca variantă de finanțare prin intermediul unor jucători importanți de pe piața B2B, sunt asteptate sa creasca semnificativ volumele disbursate,” potrivit companiei.

OMRO mai precizeaza ca a reușit să diminueze pierderea operațională de 799,6 mii lei înregistrată în semestrul 1 2020 până la 19,5 mii lei în semestrul 1 2021. Veniturile operaționale au fost cu 38.5% mai mari față de anul anterior, iar costurile au înregistrat o scădere de 2.3%.

În ceea ce privește rezultatele în baza standardului IFRS, societatea a înregistrat un profit net de 62 mii lei, în contextul în care metodologia IFRS ține cont de existența garanției obtinută prin instrumentul EaSI Guarantee.

Din luna mai, Florian Teleaba, fost manager senior la AT Kearney, manager consultanță la Mastercard și coordonator strategie retail la BCR, s-a alăturat echipei de management a societatii și a preluat pozitia de Director General Adjunct începand din luna septembrie. „Florian aduce o experienta semnificativă în proiecte de strategie, transformare organizațională și operațională, M&A, precum și în economie comportamentală și dezvoltare produse,” precizeaza compania.

Ulterior perioadei de raportare, „societatea a trimis către Banca Naționala a României în luna august pentru consultare întreg pachetul de documente al aplicației pentru obținerea licenței de instituție emitentă de monedă electronică,” se mai arata in raport.

____________

Filbo este o marcă înregistrată a OMRO, o instituție financiară nebancară prezentă pe piață încă din 1994. In toata aceasta perioada, peste 10,000 de mici antreprenori au accesat credite pentru capital de lucru și investiții pentru dezvoltarea afacerilor.

Compania spune ca a lansat primul produs de credit 100% online pentru micii antrepenori din Romania în toamna anului 2020.

OMRO este înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României, fiind organizată şi funcţionând în conformitate cu prevederile Legii Nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare.

În 2019, OMRO a obținut de la Comisia Europeană certificarea de conformitate cu Codul European de bună conduita pentru servicii de microfinantare.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?