[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Directiva PSD2 a fost aprobata de Camera Deputatilor (for decizional). Efectele ei asupra dezvoltarii viitoare a serviciilor financiare si de plati vor fi analizate in cadrul Banking 4.0

16 octombrie 2019

Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, a aprobat legea care transcrie la nivel national Directiva Europeana Revizuita a Serviciilor de Plata (Directiva UE 2015/2366 – PSD2). Directiva trebuia adoptata pana la data de 13 ianuarie 2018, Romania fiind ultima tara care a transpus acest act normativ in legislatia nationala.

Chiar si asa, adoptarea a reprezentat o surpriza pentru multi dintre utilizatorii platformei NOCASH, care se asteptau ca acest lucru sa se intample anul viitor (vezi sondajul din pagina de start – unde aproape 60% dintre respondenti nu mai credeau ca acest lucru va fi posibil in acest an).


In expunerea de motive, se precizeaza ca impactul economic al introducerii noului act normativ asupra mediului de afaceri este dat de faptul ca „se stabilesc drepturi si obligatii importante ale prestatorilor de servicii de plata, fiind incurajata inovarea si, totodata, asigurandu-se protectia utilizatorilor de servicii de plata.”

Din perspectiva impactului social, legiuitorul precizeaza ca adoptarea in legislatia romaneasca a PSD2 va conduce la „cresterea nivelului de informare si protectie a utilizatorilor de servicii de plata.”

In esenta, PSD2 introduce conceptul de „open banking” astfel ca bancile sunt obligate sa puna la dispozitia jucatorilor terti – autorizati de catre BNR – mai multe informatii cu privire la conturile clientilor, insa doar cu acordul acestora. Astfel, jucatorii terti le pot oferi clientilor instrumente de bugetare a fondurilor pe care le detin la toate institutiile financiare, dar si posibilitatea de a initia plati din alte medii decat din cele in care isi gestionau pana la momentul respectiv toate operatiunile financiare.

Jucatorii terti, care sunt nevoiti sa detina o licenta emisa de autoritatile de reglementare, pot accesa datele detinute de banci prin platforme de tip API.

Efectele adoptarii actului normativ asupra legislatiei in vigoare

. se abroga OUG 113/2009, privind serviciile de plata, aprobata cu modificari prin Legea 197/2010

. se modifica OG 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, privind serviciile financiare

. se modifica OUG 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata prin Legea 227/2007

Institutiile publice responsabile de implementarea masurilor cuprinse in acest act normativ sunt ANAF, BNR, ANPC si Autoritatea Nationala de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal.

PSD2 si efectele implementarii acestei Directive europene asupra modelelor de business in domeniul financiar-bancar, vor fi analizare la nivel de experti in cadrul conferintei internationale fintech intitulata Banking 4.0, ce se va desfasura in zilele de 25 si 26 noiembrie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti.

La eveniment sunt asteptati in jur de 450 de experti din aproape 20 de tari, inclusiv din afara Europei, care vor dezbate influenta tehnologiilor emergente asupra viitorului serviciilor de banking in contextul ofensivei start-up-urilor fintech: AI, biometrie, blockchain, machine leraning, quantum computing, automatizarea proceselor prin robotizare (Robotic Process Automation – RPA).

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?