Hotelurile şi restaurantele vor o diferenţiere a modului de declarare a sumelor în cazul bacşişului primit în numerar şi cel plătit cu card, potrivit ZF.
Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a propus Ministerului de Finanţe o serie de măsuri pentru a reglementa bacşisul din industria HoReCa, vizând în special bacşişul pentru plata cu cardul.
Patronatele din industria HoReCa cer ca bacşişul pentru plata cu cardul să se evidenţieze în bonul fiscal, separat de contravaloarea bunurilor sau serviciilor, să nu se supună cotei de TVA pentru că nu este asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii, iar impozitul aplicat să fie de 10%.
Mai mult, bacşişul oferit de client se va distribui angajaţilor de conducerea operatorului economic, iar operatorul va fi nevoit să întocmească documente justificative despre încasarea bacşişului de la client şi distribuirea banilor către angajaţi.
Dragos Petrescu, proprietarul lantului City Grill: „Bacşişul mediu este de 7,5% din valoarea bonului în industria turismului şi a început să scadă de când s-au înmulţit plăţile cu cardul. Bacşişul va putea fi lăsat şi cash, şi prin mijloace electronice. Toate se vor impozita cu 10%, iar 90% din bacşiş va intra în posesia angajatului. Este un beneficiu pe care îl primesc angajaţii, aceste sume nu intră sub incidenţa venitului salarial.”
„Ne-am gândit să fie o măsură voluntară, nu obligatorie, iar banii obținuți din «tips» să ajungă la angajați, nu la antreprenori. Angajații vor avea venituri mai mari, transparente, și astfel vor accesa mai ușor credite. Sunt multe avantaje și pentru angajați, și pentru clienți, și pentru statul român”, spune omul de afaceri Dragoș Anastasiu, proprietarul Eurolines.
La randul sau, ministrul finantelor Eugen Teodorovici a declarat: „Vom acționa foarte rapid. Dacă există o propunere de text, colegii mei de la ministerul de Finanțe, de la departamentul de legislație, vor pregati in următoarele zile textul de act normativ primar și apoi secundar. O să avem postate în zilele următoare un set de modificări din economie pe zona de Cod Fiscal și de procedură fiscală, la care se pot adăuga și acestea, astfel încât până la final de august să reglementăm această speță.”, a mai afirmat Teodorovici.
Întrebat dacă acest model va fi extins și în alte domenii, ministrul a răspuns că va trebui ca ramura respectivă să solicite acest lucru și, dacă va fi util, ministerul va fi deschis la propuneri.
CDR a organizat marţi, un mic dejun cu ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, şi preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu, pe tema reglementării bacşişului în turism.
CDR reuneşte reprezentanţi ai investitorilor români şi străini în România şi este condusă de un Consiliu Director format din preşedinţii şi vicepreşedinţii a opt asociaţii de business: Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerţ Americană în România (AmCham), Camera de Comerţ Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi Confederaţia Patronală Concordia (CPC).
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: