[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ministerul Sanatatii a inceput autorizarea primelor farmacii pentru vanzarea online a medicamentelor fara reteta

19 iulie 2019

Reţeaua de farmacii „Professional Farma Line” a primit, pentru divizia proprie online pfarma.ro, licenţa de autorizare prin care Ministerul Sănătăţii aprobă oficial comercializarea online şi livrarea către clientul final a produselor de tip OTC ( Over-The-Counter) – medicamente fără reţetă, potrivit unui comunicat de presa.

Suntem bucuroşi că „Professional Farma Line” face parte  din primul val de farmacii care primeşte aprobarea de a comercializa în spaţiul online astfel de produse, care până în momentul autorizării se puteau achiziţiona exclusiv din farmaciile fizice aflate în portofoliul nostru.” – Răzvan Munteanu, Director General.

În cadrul farmaciei online pfarma.ro, sunt listate peste 600 de produse tip OTC – medicamente fără reţetă, acestea constituind medicamente care se pot elibera fără prescripţie medicală, destinate atât uzului intern (comprimate, siropuri etc.), cât şi celui extern (unguente, soluţii dezinfectante, picături de ochi etc.).

Fiecare produs OTC listat online are anexată o documentaţie în conformitate cu legislaţia în vigoare: prospect, rezumat caracteristici produs, acestea fiind preluate de pe site-ul oficial ANMDM.

Vânzarea online şi eliberarea medicamentelor OTC – medicamente fără reţetă – nu sunt permise fără solicitarea şi centralizarea unor informaţii punctuale despre pacient – vârstă, tratament curent, alergii, informaţii care se salvează în contul de client.

Pacientul are astfel posibilitatea de a adresa întrebări directe unui farmacist în timp real, online, conversaţia fiind salvată în vederea creării unui istoric personalizat. Colectarea datelor personale ale clientului şi salvarea conversaţiilor cu farmacistul reprezintă obligaţii impuse de lege

Reţeaua „Professional Farma Line” are o experienţă în domeniul farmaceutic de 18 ani, prin cele 22 de farmacii aflate în judeţele Prahova, Braşov şi Dâmboviţa, în 19 localităţi diferite, dispune de un depozit propriu şi o flotă auto integrată, deservite de o echipă care numără în prezent peste 200 de angajaţi.

„Cresterea vanzarilor de OTC, raportata la nivel de industrie farmaceutica (din 2017 si 2018), ne-a aratat in mod clar ca este o oportunitate uriasa de a comercializa medicamente fara prescriptie si online. Modificarea legislativa ar trebui sa-i convinga pe retailerii de produse farmaceutice de oportunitatile oferite de un nou canal de vanzare, mult mai accesibil pentru toti utilizatorii. Investitia intr-o farmacie online este de aproximativ 10% din bugetul alocat deschiderii unui nou punct de lucru fizic. Credem cu tarie ca aceasta verticala va urma evolutia IT&C de acum 10 ani si Fashion&Beauty din ultimii 5 ani”, a declarat DoinaVilceanu, Business Development Manager ContentSpeed.

Domeniul farmaceutic a fost până acum specific comerțului tradițional, dar există o tendință din ce în ce mai pronunțată de migrare către digital. În România, o singură farmacie cu patru puncte de lucru și un magazin online a depășit cifra de afaceri de 68 de milioane de euro.

„Nișa este încă la început în eCommerce, iar farmaciile care aleg să vândă și online vor deveni lideri de piață în următorii ani. Comerciantii care tergiverseaza digitalizarea risca sa-si piarda si clientii fideli din offline care incep sa cumpere din ce in ce mai mult online.”, potrivit agentiei contentspeed.ro.

Din 24 aprilie 2019, au intrat in vigoare normele de aplicare ale Legii nr. 160/2018 (pentru modificarea si completarea Legii Farmaciei nr. 266/2008), ce permite farmaciilor sa vanda online medicamente fara prescriptie medicala (Over the Counter/OTC). Pana acum, farmaciile puteau vinde pe Internet doar suplimente, dermatocosmetice si parafarmaceutice. Legea fost promulgata in 2018, iar de acum farmaciile pot depune actele pentru a primi avizele necesare, profitand de noi oportunitati in retailul farmaceutic.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?