[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Un startup romanesc care a dezvoltat o aplicatie de educatie financiara prin joc, considerat fintech, castiga o runda a unui important program european de accelerare

14 iunie 2019

Si-au epuizat oare oferta startup-urile fintech din Romania daca un program de accelerare al unui mare grup bancar european a selectat un start-up care propune, nu o metoda revolutionara de a face plati, sau de autentificare in sistemele de online banking, o aplicatie de educatie financiara prin joc? In acest moment chiar nu mai ai ce si de unde alege sau programul Raiffeisen nu a starnit suficient interes pietei locale de startup-uri fintech?

Elevator Lab Bootcamp, programul de accelerare organizat de grupul Raiffeisen Bank International, s-a desfasurat in perioada 17 mai – 12 iunie la TechHub Bucharest. Evident au fost invitate sa participe toate echipele care vor sa infiinteze sau sa dezvolte un start-up fintech.

Participantii s-au inscris cu o idee de startup fintech si au trecut prin workshop-uri in care și-au validat ideile de afacere, au invatat cum sa le transforme in produse minim viabile si au trecut, alaturi de mentori, prin sesiuni de invatare care sa acopere aspectele de juridic, notiuni de vanzare si de dezvoltare a afacerii. Ca mentori, au avut antreprenori, investitori sau profesionisti cu experienta in dezvoltarea unui startup.

In cele din urma, Raiifeisen a selectat 15 idei iar noua dintre ele au ajuns in finala. Le prezentam in continuare:
1. Advicely, startup care isi propune sa revolutioneze industria de brokeraj a creditelor;
2. Financial, un agregator care ajuta startup-urile si antreprenorii sa isi gestioneze mai bine banii;
3. FinPlay, echipa care propune o aplicatie de educatia financiara prin joc;
4. Grafeli, un program software pentru colectare debite, care urmeaza metodologiile agile;
5. Libero, aplicatie de evaluare a riscului bancar prin intervievarea si analizarea intervieveaza comportamentul utilizatorilor;
6. Matrix F., controlorul financiar digital pentru IMM-uri;
7. Perce, aplicatie care ajuta utilizatorii sa-si gestioneze mai bine bugetul si sa profite de oferte speciale pentru produsele dorite;
8. RegFix, startup care ajuta bancile sa respecte reglementarile de natura financiara;
9. Vestinda, o platforma de tip marketplace pentru managementul investitiilor.

Finplay si Vestinda au fost considerati castigatorii acestei runde, intrucat au fost invitate sa continue gratuit pregatirea inceputa in Elevator Lab Bootcamp la “Digital Entrepreneurship Summer Program 2019”, pentru 2 saptamani, in Viena.

”Afacerile la inceput de drum au nevoie de toata sustinerea atat din partea comunitatii de business, cat si a companiilor ca Raiffeisen Bank. Putem impartasi din experienta noastra si le putem oferi resurse pentru a avea un start cat mai bun. Ma bucur sa vad ca am construit impreuna cu TechHub un program caruia ii putem spune chiar un “kit de intrare in lumea startup”. Asta a fost si este Elevator Lab Bootcamp.”, a spus Vlad Stanilescu, Chief Digital Officer Raiffeisen Bank.

Alte programe de accelerare s-au bucurat de o audienta mult mai larga, finantarile oferite contand probabil mult mai mult pentru reprezentantii companiilor aflate la inceput de drum. Astfel, fondul de capital de risc GapMinder Ventures, a anuntat recent ca 185 de startup-uri romanesti si-au trimit proiectele spre evaluare, din care 26 au fost preselectate. 17 start-up-uri au finalizat primele două runde de dezvoltare accelerată a Techcelerator, beneficiind de investiții totale de 1 milion de euro din partea fondului de investitii amintit. 7 startup-uri au reusit deja sa intre in cea de-a treia runda de investitii, primind alte 50.000 euro/companie. Această ediție a Techcelerator a început în aprilie 2019 si a avut o durată de 10 săptămâni.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?