In ciuda revoltei si a ingrijorarii create de scandalurile de scurgeri de date – inclusiv atunci cand Facebook le-a dat companiilor Netflix si Spotify posibilitatea de a sterge mesaje private ale utilizatorilor – peste jumatate dintre utilizatorii de Internet (56%) considera ca pastrarea dreptului la intimitate absoluta in lumea digitala moderna este imposibila. In mod surprinzator, unii ar alege chiar ei sa-si vanda datele personale online, unor necunoscuti, daca ar primi bani in schimb, potrivit unei noi cercetari Kaspersky Lab.
Unul din cinci respondenti (18%) si-ar sacrifica bucuros viata privata si ar comunica datele daca ar primi ceva gratuit. Mai mult, peste o treime (39%) ar accepta bani in schimbul acordarii de acces total strainilor la datele lor private. Avand in vedere tendinta ca utilizatorii de Internet sa-si comunice datele private daca primesc ceva in schimb, aceasta abordare cu beneficii pe termen scurt poate duce la pagube mai importante pe termen lung.
Studiul Kaspersky Lab a aratat ca peste un sfert (26%) dintre respondenti si-au vazut datele personale accesate de catre cineva, fara consimtamantul lor – ajungand la aproape o treime (31%) in randul persoanelor cu varste intre 16 si 24 ani. Consecintele au fost numeroase si variate, peste o treime (36%) simtindu-se stresati din acest motiv. Procentul celor stresati se ridica la 42% in randul persoanelor din categoria de varsta 16-24 ani, o persoana din cinci (21%) a suferit pierderi financiare, in timp ce un sfert dintre respondenti (25%) au fost deranjati de mesaje spam si de reclame.
Aceste consecinte vin in ciuda faptului ca multi dintre noi iau masuri pentru pastrarea informatiilor confidentiale sau pentru a-i impiedica pe altii sa acceseze date personale si confidentiale. Tinand cont ca, asa cum a reiesit, ne temem cel mai mult de infractorii cibernetici ca ar putea sa vada sau sa acceseze datele noastre private – urmati de Internet in general si de guvern – 62% dintre persoane isi protejeaza dispozitivele cu o parola pentru a pastra confidentialitatea informatiilor.
O treime (35%) verifica si modifica periodic setarile de confidentialitate pe dispozitivele, serviciile si aplicatiile pe care le utilizeaza (ajungand la 42% dintre persoanele din categoria de varsta 16-24 de ani si la putin peste un sfert (28%) dintre cei de peste 55 de ani); un sfert (25%) isi acopera camerele web pentru ca datele lor sa ramana private, iar unul din cinci barbati (21%) cripteaza datele, comparativ cu doar una din zece (11%) femei.
„Nu trebuie sa cauti prea mult pentru a vedea cum pot fi folosite abuziv datele personale, intr-o varietate de scenarii, dintr-o varietate de motive”, explica Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing, Kaspersky Lab. „Printre exemple se numara scurgerea de date de la Marriott din 2018, care a afectat 500 de milioane de clienti, iar multi au devenit victime ale fraudei de identitate din acest motiv, sau momentul cand terminalele de la casa ale retailer-ului Forever 21 au expus informatii despre cardurile clientilor. Sau cazul recent al unui muzician a carui fosta iubita i-a folosit contul de e-mail pentru a renunta la o bursa de muzica in incercarea de a-l impiedica sa plece din Montreal. Cateva obiceiuri digitale sanatoase si o constientizare cu privire la importanta confidentialitatii in mediul online si a modului in care va puteti proteja va pot impiedica sa va compromiteti datele.”
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”
Many more interesting quotes in the video below: