[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

STUDIU: Romania conduce in topul tarilor europene cu cel mai ridicat numar de incidente de securitate cibernetica

7 decembrie 2018

România conduce în topul jurisdicţiilor din Europa Centrala si de Est care au înregistrat cel mai ridicat număr de incidente de securitate cibernetică in 2017, cu 14 atacuri, urmată fiind de Cehia (11) şi Ungaria (8), arată studiul “The Cybersecurity Challenge in Central and Eastern Europe”, publicat de CMS şi Legal Week Intelligence, citat de Mediafax.

În ciuda faptului că anul trecut au fost înregistrate peste o sută de incidente cibernetice separate, afectând 18 ţări din Europa Centrală şi de Est, mai puţin de un sfert dintre acestea au avut drept rezultat acţiuni guvernamentale sau de reglementare, mai arată documentul.

„Escaladarea infracţionalităţii cibernetice constituie astăzi cea mai gravă ameninţare asupra activităţii economice la nivel global. Infractorii cibernetici, în mod constant, identifică noi modalităţi de monetizare a informaţiei şi expun companiile la atacuri fără precedent”, spune Gabiel Sidere, Managing Partner CMS Romania. „Companiile vizate de atacuri cibernetice sunt într-o poziţie dificilă, întrucât pe de o parte ele sunt adevăratele victime ce au nevoie de sprijinul autorităţilor, iar pe de altă parte pot fi trase la răspundere pentru eventuale încălcări.”

La nivelul întregii regiuni, două treimi din respondenţi (67% vs. 33%) consideră că procedurile şi protocoalele privind securitatea informatică utilizate de autorităţile de reglementare necesită îmbunătăţiri. Aceasta este opinia majoritară în fiecare ţară din Europa Centrală şi de Est.

Deşi marea majoritate a respondenţilor şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la ameninţarea unui atac cibernetic iminent, sondajul arată o lipsă clară de pregătire în rândul companiilor din Europa Centrală şi de Est. Doar 60% dintre respondenţi au cursuri de pregătire cibernetică obligatorie pentru angajaţi, în timp ce mai puţin de jumătate sunt încrezători în capacitatea lor de a detecta sau de a rezista unui atac. Surprinzător este şi faptul că doar puţin peste o treime dintre respondenţi deţin o asigurare de securitate cibernetică.

Pentru a vedea datele complete, descarca studiul: The Cybersecurity Challenge in Central and Eastern Europe – Are multinational companies prepared?

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?