[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Tranzactiile de plati prin card s-au dublat in ultimii 4 ani

16 ianuarie 2013

16 ianuarie, 2013 – Portofoliul de carduri valide din circulatie, emise de banci si de IFN-uri, a depasit pentru prima oara nivelul inregistrat inainte de declansarea crizei, potrivit datelor BNR. In plus, gradul de tranzactionare se afla la cele mai inalte cote, pe primele 9 luni fiind consemnate aproximativ 280 milioane tranzactii in valoare de 95,6 mld. RON.

Numarul tranzactiilor de plati prin card a crescut de la 20 mil. in trim.III 2008 la 40 de mil.  in trim.III 2012, in conditiile in care portofoliul de carduri valide din circulatie s-a pastrat in jurul valorii de 13,3 mil. carduri. In aceeasi perioada, valoarea tranzactiilor de plati a crescut si ea de la 3.790 mil. RON (1 mld. Euro) la 6.380 mil. RON (1,4 mld. Euro). Practic, de la declansarea crizei, gradul de tranzactionare a inregistrat scadere doar in 2009, si atunci doar la nivelul sumelor cheltuite pe card nu si la numarul de tranzactii.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

La finele lunii septembrie 2012, fata de septembrie 2008, in piata erau cu 685.000 mai multe carduri de debit si cu 507.000 mai putine carduri de credit. (Piata a fost „trasa” de portofoliile bancilor, mai ales pe cardurile de debit, in vreme ce portofoliile IFN-urilor sunt la o treime fata de nivelul inregistrat inainte de criza.) Prin urmare, tranzactiile pe cardurile de debit si-au marit ponderea in total tranzactii de plati, de la 78,4% in trim.III 2008 la 82.4% in aceeasi perioada din 2012.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

In ultimii patru ani a intervenit si o schimbare in comportamentul de plata pe card. Astfel, romanii tranzactioneaza mai des la comercianti iar valoarea medie a unei tranzactii este in continua scadere. Romanii fac in medie o tranzactie de plata pe luna iar valoarea acesteia este de 150-160 RON. Pe cardul de credit se fac, in medie, mai multe tranzactii per produs, iar valoarea medie a unei tranzactii este – in continuare sub cea inregistrata pe un card de debit insa diferenta de valoare este mult mia mica fata de cea de acum patru ani.

Sursa: Banca Nationala a Romaniei

Noutăți
Stay updated to the impact of emerging technologies in fintech & banking.
Banking 4.0 newsletter - subscribe
Cifra/Declaratia zilei

Dariusz Mazurkiewicz – CEO at BLIK Polish Payment Standard

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?