[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj Ipsos: Romania este peste media europeana atat in ceea ce priveste detinerea de monede virtuale cat si la intentia de cumparare

28 iunie 2018

12% dintre respondenții români spun că dețin deja monede virtuale, iar 38% se asteapta sa cumpere pe viitor, mult peste media la nivel European care este de 9% si respectiv 25%, potrivit unui sondaj realizat de Ipsos pentru ING. Mai mult, cu exceptia Turciei, Romania este de departe tara cu cel mai mare procent al respondentilor care considera ca monedele virtuale reprezinta viitorul in ceea ce priveste investitiile (41%) si modul de a cumpara online (43%).

Autorii studiului spun ca „este posibil ca monedele virtuale să fie văzute ca fiind mai promițătoare în țările în care sistemul financiar tradițional este mai puțin eficient sau mai scump pentru a fi utilizat”.

Procentul deținătorilor de monede virtuale variază de la 4-5% în Luxemburg și Belgia la 18% în Turcia. În Australia, 7% dintre respondenți au indicat că dețin monede virtuale, un procent apropiat (8%) fiind înregistrat și în SUA.

Datele centralizate de Ipsos arată că persoanele din Europa care sunt utilizatori de mobile banking („Mobile bankers”) sunt mult mai predispuse să dețină criptomonede (12%) decât cei care nu sunt „bancheri mobili” (4%). Bărbații din Europa sunt aproape de două ori mai predispuși să dețină criptomonede (13%) decât femeile (6%). De asemenea, detinerea este mai frecventă pe segmentul de varsta  25-34 de ani (16%).

ING survey on cryptocurrencies

Pe viitor, unul din patru europeni estimează că va investi în monede virtuale. Turcia se află pe primul loc și în ceea ce privește intenția de cumpărare, cu un procent de 45% dintre respondenți, fiind urmată de România, Spania (32%), Polonia (29%) și Italia (24%).

Cei mai mulți dintre respondenții români estimează că monedele virtuale vor juca un rol important atât în ceea ce privește cumpărăturile online, cât și investițiile în general, aproape jumătate fiind de părere că prețul criptomonedelor va crește în următoarele 12 luni.

Cercetarea s-a desfasurat online, in perioada 26 martie – 6 aprilie 2018, pe un esantion format din 1.000 de persoane, in 15 tari: Austria, Belgia, Republica Ceha, Franta, Germania, Italia, Luxemburg (esantion de 500 de persoane), Olanda, Polonia, Romania, Spania, Turcia, Marea Britanie, SUA si Australia.

ING survey on cryptocurrencies ownership

Studiul complet poate fi descarcat aici: Cracking the code on cryptocurrency

ING survey on cryptocurrencies expectations
ING survey on cryptocurrencies future

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?