Lansata in 10 mai cu birou local in Romania, compania britanica de fintech Revolut s-a pozitionat din start ca alternativa la actualul sistem bancar, desi compania nu ar putea exista daca nu ar fi acesta. Stim ca bancile sunt lente, pentru ca trebuie sa respecte multe proceduri, conservatoare – prin rezistenta la schimbare – si costisitoare, prin nivelul ridicat al taxelor si comisioanelor, in multe cazuri nejusificat de mari. Se pare ca mai exista insa un motiv pentru care este nevoie de alternativa.
Intr-un interviu recent acordat Adevarul Live de Irina Scarlat, Country Manager Revolut pentru Romania, aceasta a declarat pur si simplu ca: „Nici in vest bancile nu sunt digitalizate. Nu vedem nici acolo banci care sa foloseasca tehnologie de ultima generatie. (…) Tehnologia pe care o folosesc bancile este indoielnica. In Romania cu atat mai mult.” Este pentru prima oara cand un reprezentant oficial al industriei serviciilor financiare face o asemenea afirmatie.
Gradul de adoptie
In luna decembrie din 2017, Revolut a lansat posibilitatea de a avea cont curent si de a incarca direct in Lei contul Revolut. In momentul respective, „piata a explodat pur si simplu”, spune Scarlat. „Am crescut organic, de la 2000 la 20.000 de utilizatori, fara o echipa locala, fara buget de marketing si fara comunicare pe piata din Romania. Ca urmare, Romania este acum o piata prioritara pentru Revolut astfel incat am deschis un birou local aici. In ultima luna ne-am dublat numarul de utilizatori si am depasit pragul de 40.000.”
Obiectivul este de a atinge 100.000 utilizatori pana la finalul acestui an. Reprezentantul Revolut spune ca are „foarte mare incredere ca putem sa atingem un numar mult mai mare de oameni, prin beneficiile pe care le aduce serviciul.”
La baza acestei afirmatii sta evolutia pietei poloneze, unde a fost deschis biroul local cu cateva luni inaintea Romaniei si are acum aproape 150.000 de utilizatori.
„In momentul in care am inceput, Romania era pe locul 10 in top tari europene din punct de vedere al numarului de utilizatori. Imi propun sa ajungem pe locul cinci pana la finalul anului.”
Reprezentantul Revolut spune ca gradul de adoptie este cu atat mai mare cu cat te duci in zona tarilor non-euro. Scarlat explica de ce: „Pentru ca noi platim extrem de multe taxe, comisioane si alte costuri ascunse, pierderi la cursul de schimb valutar. Practic, noi de fiecare data cand achizitionam ceva in euro platim mai mult decat ar trebui. Platim si transferul si comisionul.”
Pentru romanii care muncesc peste hotare si trimit bani acasa,”costurile pentru transfer sunt absolut ireale”.
„O cunostinta imi spunea recent ca mama ei i-a trimis din Grecia 700 de euro, printr-un serviciu de transfer, si a achitat 40 de euro in taxe. Daca folosesti bancile pentru a face acest lucru, costul unui transfer in alta moneda dact in lei este intre 10 si 25 de euro. Insa acesta este doar costul vizibil pentru ca se adauga costul aferent trecerii printr-un curs valutar care poarta la randul lui un comision. Pierdem foarte multi bani asa. Prin Revolut totul se face instantaneu intre membrii Revolut si fara comision. Chiar daca nu mai este instant, transferul este gratuit si din contul Revolut catre orice cont bancar din lume, la cursul interbancar.”
Va deveni Revolut o banca?
Scarlat spune ca Revolut nu se va pozitiona niciodata ca o banca.
„Sa fim sinceri, cuvantul banca astazi are o conotatie negativa, te duce cu gandul la ceva mare, care se misca incet, extrem de birocratic pentru ca trebuie sa respecte foarte multe proceduri, si nu in ultimul rand, costisitor. Nu ne dorim sa fim asociati cu o banca.”
Pentru Revolut va fi insa greu sa nu fie asociata cu o banca, avand in vedere ca isi propune sa intre si pe segmentul de creditare.
„Am aplicat pentru licenta bancara europeana care ne va permite sa investigam si noi oportunitatea de a oferi credite, la rate ale dobanzii relevante si decente. Sa intram pe zona de overdraft si carduri de credit pe care acum nu le putem acorda, nefiind o banca. Asteptam sa primim raspunsul pentru licenta, undeva pana la finalul anului. Suntem convinsi ca o vom primi.”
Cu toate acestea, Scarlat spune ca „Revolut nu va fi niciodata o banca”.
Noi servicii si produse
In acest moment, utilizatorul poate deschide conturi curente in 25 de monede. Pentru lei, nefiind o banca, compania nu ofera IBAN-uri personalizate, ceea ce inseamna ca utilizatorul nu are un IBAN propriu ci unul generic.
„Asta nu inseamna ca nu poti face transferuri catre si de la IBAN-ul generic respectiv. In urmatoarele luni vom oferi IBAN-uri personalizate pentru utilizatorii romani. Aceasta presupune ca iti vei putea incasa salariul direct in Revolut. Am incheiat deja un parteneriat cu o banca locala din top 5.”
Scarlat a mai declarat ca lucreaza sa aduca in Romania Google Pay si apoi Apple Pay. „Nu am un calendar exact dar le vom aduce cu siguranta”.
Pe partea de consumatori, reprezentantul Revolut a mai precizat ca va fi lansat, la inceputul lunii iulie, un card metalic, „primul card din Europa de acest fel”.
„Produsul va avea functionalitati interesante precum „personal concierge”, suni sa ti se faca o rezervare la masa la restaurant, sau partea de cash back. „
De asemenea, vor fi extinse serviciile si in ceea ce priveste posibilitatile de investitii. In prezent, prin Revolut, utilizatorii pot tranzactiona si detine cinci criptomonede: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin, Ripple. Scarlat spune ca va fi lansata si partea de trading in acest an, „speram si in Romania”.
„Vei putea sa cumperi actiuni listate la bursa din Marea Britanie si SUA, direct din Revolut.”
„Ce ne propunem este sa ajutam utilizatorii nostrii, sa-i punem in controlul banilor lor, si sa fim un hub pentru intreaga lor viata financiara, indiferent daca vorbim de cheltuielile de zi cu zi, calatorii, crypto sau cele legate de investitii. Practic ai adus toate componentele vietii tale financiare intr-o singura aplicatie.”
La nivel international Revolut a depasit 2,2 mil. de utilizatori. Compania intentioneaza sa se extinda in acest an in Asia si SUA.
„Avem deja o lista de asteptare (n.r. pe aceste noi piete), de cateva sute de mii de utilizatori care doresc sa isi poata face conturi.”, a mai adaugat Scarlat.
Anul trecut in luna decembrie, Revolut a anuntat ca a trecut pe profit, inainte de ultima runda de finantare – necesara pentru sustinerea procesului de extindere internationala – care le-a adus o evaluare de piata de peste 1 mld. USD.
Sursa: Adevarul Live
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: