Rata creditelor neperformante a inregistrat o reducere semnificativa de la 20,7% in 2014 la numai 6,2% in martie 2018, potrivit datelor prezentate de BNR in ultimul raport privind stabilitatea financiara. Chiar si asa, Romania este inca peste media UE, care era de 4,0% la nivelul anului 2017.
Dintre toate tipurile de credit, gradul cel mai mare de neperformanta se inregistreaza pe creditele de consum garantate cu ipoteci, in vreme ce pe creditele pe card si overdraft se consemneaza cea mai mica rata a restantelor la plata, mai mari de trei luni.
Mai mult, rata creditelor neperformante pe cardurile de credit si overdraft a consemnat in ultimii trei ani si cea mai mare scadere, de la aproape 5% in 2014, la 2,5% in martie 2018.
Potrivit EBA (European Banking Authority) prin credite neperformante se intelege creditele cu restanțe mai mari de 90 de zile și/sau creditele în cazul cărora este improbabil ca debitorul să-și îndeplinească integral obligațiile de plată fără executarea colateralului, indiferent de existența unor sume restante sau de numărul de zile de întârziere la plată.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”
Many more interesting quotes in the video below: