17 septembrie, 2012 – Numarul total al platilor fara numerar in UE, utilizand toate tipurile de instrumente, a crescut cu 4,6% fata de anul anterior, la 90,6 miliarde tranzactii. Dintre acestea, platile prin card reprezinta 41%, de aproape patru ori mai mare decat in 2000. In cazul Romaniei, ponderea cardurilor in total tranzactii este de 40%, in crestere cu 6,4% fata de 2011, cea mai mare rata anuala de crestere dintre toate statele UE.
Importanta tranzactiilor pe suport hartie a continuat sa scada, rata dintre tranzactiile pe suport hartie si cele fara suport hartie fiind de 1 la 5. Practic, dintre toate instrumentele de plata, doar utilizarea cecurilor a inregistrat o tendinta descrescatoare in ultimii 10 ani, cota de piata a acestor instrumente in total tranzactii de plata find de sub 5%, in prezent.
La nivelul UE, numarul de carduri cu functie de plata a ramas stabil la 727 milioane, identic cu cel consemnat in 2010. Datele centralizate de Banca Centrala Europeana releva faptul ca, in medie, revine 1,44 carduri la fiecare locuitor din UE.
In cursul anului 2011, infrastructura de acceptare numara 0,44 milioane de ATM-uri si 8.8 milioane POS-uri, in crestere cu 0,9% si respectiv 3,2% fata de anul precedent.
Anul trecut in UE s-au efectuat 37,2 miliarde de tranzactii pe card, in valoare de 1.900 miliarde Euro, ceea ce inseamna o medie de putin peste 50 Euro per tranzactie. Importanta fiecarui tip de instrument difera de la tara la alta. Ca o curiozitate, in Malta cecurile continua sa fie foarte utilizate, peste 30% dintre tranzactii. In Bulgaria direct debitul este ca si inexistent, in vreme ce in tarile nordice se inregistreaza cea mai mare utilizare a cardurilor, cu o pondere de pana la 71% in total tranzactii.
Cele mai recente intentii ale Ministerului Finantelor Publice vizeaza trimiterea unui secretar de stat in Suedia pentru a studia legislatia „denuntatorului”. Pentru a reduce evaziunea fiscala, autoritatile de la Bucuresti ar trebui sa se inspire intr-adevar din experienta Suediei, insa pe linia generalizarii platilor fara numerar. Unele surse apreciaza ca, in aceasta tara, numerarul este folosit intr-o proportie de doar 3% (vezi link-ul de mai jos).
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=LoZ3Yk1l_2o
Sursa: Banca Centrala Europeana
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: