[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Director TransferWise: „De ce trebuie ca mutarea banilor dintr-o parte in alta sa fie mai scumpa decat trimiterea unui mail? Ambele inseamna sa muti biti.”

28 decembrie 2017

Lansata in 2011 de catre doi estonieni, fosti angajati ai Skype, ca o alternativa la clasicele servicii de tip MoneyGram sau Western Union, compania de transfer de bani TransferWise a ajuns sa transfere peste un mld. de euro pe luna.

Are un portofoliu de 2 mil. de clienti care transfera bani pe circa 750 de rute valutare. Cu toate acestea, compania a intrat pe profit operational abia la încheierea anului fiscal, la 31 martie 2017, înregistrând aproape 2,3 mil. euro.

Cum funcționează sistemul
. Eu vreau să trimit 100 de euro din Italia în România.
. TransferWise găsește o persoană care vrea să trimită bani în sens invers.
. Eu pun banii în contul TransferWise din Italia, iar cel din România pune banii în contul TransfeWise din România.
. Destinatarul meu din România primește suma depusă de „omologul” meu din România, iar destinatarul lui din Italia primește banii depuși de mine, în sume echivalente, evident.
. TransferWise face și schimburile valutare la cursurile medii ale zilei și își oprește niște comisioane, sub cele ale băncilor sau ale operatorilor de transfer „clasici”, după cum susține firma.

Astfel, comisioanele sunt transparente si clientul stie cat plateste.
„La bănci sau la alte servicii, costurile sunt ascunse în rata de schimb valutar, care se schimbă de câteva ori pe zi” explica Jorma Laiapea, directorul de servicii clienți al TransferWise, citat de startupcafe.ro.

Fiind un sistem online, TransferWise adună oferte de la mai multe bănci și poate obține discounturi la serviciile bancare, motiv pentru care startupul își permite costuri mai mici pentru clienții săi.

„Putem spune că noi cumpărăm valute angro și obținem astfel beneficii pe care le transferăm clienților noștri” – mai explică Laiapea.

„Misiunea noastră este să facem serviciul eventual gratuit pentru utilizatori. Cine știe, poate în 20-30 de ani? Acesta este de fapt mai mult o mentalitate. În tot ceea ce facem, trebuie să ne gândim cum facem serviciul mai ieftin pentru clienți. Dacă vom face serviciul gratuit, vom găsi noi alte fluxuri de venituri în viitor.”

Până atunci, TransferWise lucreaza la viteza transferului, astfel ca de la doua zile in urma cu sase ani,  s-a ajuns in prezent la cateva minute sau secunde.

O altă direcție de dezvoltare este orientarea către clienții-firme mici și mijlocii, care au nevoie de transferuri ieftine de bani. „Serviciile către firme sunt o oportunitate imensă pentru noi. Abia am început să ne uităm spre piața aceasta a servicilor business to business” – a declarat, la rândul lui, Marek Unt, șeful de la comunicare.

Principalul competitor al TransferWise vine tot din zona baltică și se numește TransferGo. Acest startup lituanian a fost înființat cu un an după TransferWise și oferă servicii similare, la tarife comparabile.

Sursa: startupcafe.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?