Guvernul nu este de acord cu inițiativa legislativă privind înființarea platformelor online de finanţare participativă, cunoscute sub denumirea crowdfunding. Potrivit proiectului de lege, suma maximă ce poate fi colectată pentru un proiect este limitată la un 1 milion euro, echivalent în lei. De asemenea, pentru a funcționa legal, societatea trebuie să înregistreze platforma de finanțare participativă la Autoritatea de Supraveghere Financiară, iar capitalul social să fie de cel puțin 25.000 euro.
Platforma de finanțare participativă oferă serviciul de „colectarea sumelor de la investitori și virarea lor, la finalizarea termenului de finanțare, după caz, dezvoltatorilor de proiecte sau rambursarea sumelor către investitori”.
”Având în vedere că operatorul platformei de finanțare participativă intră în posesia fondurilor, pe care urmează să i le pună la dispoziție beneficiarului (…), acesta realizează, în opinia noastră, activitate de intermediere financiară prin furnizarea unui serviciu de plată. Considerăm că serviciul descris la acest articol nu poate fi asimilat niciunuia dintre serviciile care pot fi furnizate fără obținerea unei autorizații din partea Băncii Naționale a României.
Conform Guvernului, proiectul de lege nu stabilește în mod clar mecanismul de transfer al sumelor de bani între investitorii și dezvoltatorii de proiecte, astfel încât să rezulte faptul că societatea care administrează platforma nu desfășoară servicii de plată, și nici nu a prevăzut explicit faptul că serviciile de plată se derulează prin intermediul unui prestator de servicii de plată.
Sursa: profit.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: