[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Viitorul cadru de reglementare privind protectia datelor personale: logistic, un cosmar – economic, va genera zeci de mii de noi slujbe

10 iulie 2017

Noul cadru de reglementare privind protecţia datelor personale impus de Uniunea Europeană, care va intra în vigoare din luna mai a anul viitor, va impune tuturor entităţilor care colectează asemenea informaţii un set de obligaţii stricte, riscând în caz contrar amenzi de până 20 de milioane de euro sau maxim 4% din cifra de afaceri globală.

Conform noilor reglementări, utilizatorii au dreptul de a cere companiilor toate datele pe care acestea le au despre ei, iar la rândul lor firmele sunt obligate sa pună da­te­le la dispoziţie în termen de 30 de zile. De asemenea, fir­mele trebu­ie să le spună utilizatorilor în ce scop le cer date per­sonale.

Pentru companiile cu multe prelucrări sau cu prelucrări de date sensibile, va fi nevoie de posturi noi, pentru că reglementarea impune crearea unui post anume, de chief data officer, care să supervizeze operaţiunile de colectare şi de protecţie a datelor. „Numai în România vor fi zeci de mii de joburi noi. Vor fi oameni din zonele de proceduri, juri­dice, plângeri“, a declarat Ioan Dumitraşcu, avocat la PeliFilip, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

„Utilizatorii primesc şi drept de acces la date: adică pot să întrebe orice companie: ai date despre mine, ce date ai? (…) noi implementăm acum acest proiect la diverşi clienţi şi toată chestiunea asta logistică este un coşmar“, a mai spus Dumitraşcu.

Orice instituţie publică, furnizor de servicii sau companie privată va trebui să angajeze de anul viitor o persoană care să se ocupe de protecţia datelor personale. Ofiţerul de protecţia datelor va trebui să aibă expertiză tehnică şi juridică şi să se asigure că firma pune în aplicare regulile europene. Însă nu se ştie cine îi va forma pe noii gardieni ai informaţiilor, pentru că nicio instituţie din România nu poate da o astfel de licenţă.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?