[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu ING: 13% dintre romani au rar bani lichizi la ei – media europeana este de 21%

2 mai 2017

Desi Marea Britanie este poate cea mai avansata tara europeana din punct de vedere al gradului de dezvoltare a infrastructurii digitale de plata, locuitorii ei sunt mult mai putin doritori de o viata fara cash in comparatie cu romanii (care stau mult mai prost la infrastructura de acceptare a cardurilor sau a portofelelor digitale).

Aceasta este una dintre concluziile celui mai recent sondaj ING International Survey – O societate fără cash, realizat în perioada 7-27 februarie 2017, care a chestionat online aproape 15.000 de persoane din 15 țări. Mai mult, Romania manifesta cel mai mare ecart intre cei care spun ca „daca as putea alege, as alege sa nu folosesc deloc bani lichizi” (38% – printre cele mai mari procente) si cei care declara ca foarte rar au bani lichizi la ei (13% – printre cele mai mici procente).  De altfel, tările emergente din Europa sunt cel mai mult în favoarea unei economii fără cash.

Mai bine de o jumătate dintre europenii chestionati de ING (57%) au în portofel echivalentul a 40 de euro și 82% au folosit bancnote în ultimele trei zile, potrivit celui mai recent sondaj  Mai mult, unul din cinci europeni (21%) arareori poarta bancnote sau monede la el.

La nivel european, studiul arată o scădere constantă în obiceiul de a utiliza bani lichizi, cu peste jumătate dintre respondenți (54%) folosind mai puțin cash în ultimele 12 luni și 78% dintre aceștia previzionând o scădere și mai mare în următorul an.

Țările mai dezvoltate, precum Marea Britanie sau Olanda, au unele dintre cele mai sofisticate infrastructuri de plată digitală din lume și, cu toate că apetitul locuitorilor de a renunța la cash este considerabil, nu au reprezentat cele mai mari procente dintre țările chestionate (in privinta dorintei de a renunta la numerar), acestea situându-se numai la 21%, respectiv 23%.

Pe de altă parte, în țările emergente precum Turcia, Polonia și România, unde tehnologia digitală de plăți nu este atât de avansată, apetitul pentru o viaţă fără cash este considerabil mai mare (42%, 40%, respectiv 38%). „Acest lucru poate sugera că dezvoltarea tehnologică, dar și confortul pot fi factori importanți în preferinţele consumatorilor.”, potrivit comunicatului de presa.

Tabel 1: Procentul consumatorilor care sunt de acord cu declarația „dacă aș putea alege, aș alege să nu folosesc deloc bani lichizi” și a celor care rar au bani lichizi la ei, după țări.

preferinta catre numerar in Europa

Despre studiu
Studiul ING International – Mobile Banking – O societate fără cash a fost implementat de Ipsos printr-un chestionar aplicat online. Cele 15 țări interrogate sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, România, Spania, Turcia și Marea Britanie, Australia și Statele Unite ale Americii. Studiu a fost implementat intre 7 și 27 februarie 2017.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?