[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

O noua Directiva pentru un nou model de business

13 aprilie 2017

Actualizare – „Avand in vedere feedbackul primit de la participanti, credem ca noua directiva a serviciilor de plata va revolutiona industria de banking din Romania prin deschiderea pietei catre noi actori si catre noi modele de business (personal banking, personal financial manager, etc), asa cum vedem ca se intampla in Europa de vest.”, a declarat Lorena Butușină, Associate, Reff & Asociații, membră a rețelei de avocați Deloitte Legal.

***


Directiva Revizuita a Serviciilor de Plata a fost indelung comentata la Institutul Bancar Roman de catre participantii la conferinta „Peisajul european de plati se schimba. Fii pregatit!”, organizata de NOCASH in data de 12 aprilie.

Conceputa pentru a creste competitivitatea, inovatia si transparenta in industria europeana a platilor, Directiva revizuita privind Serviciile de Plata (cunoscuta sub denumirea de PSD2) are un potential urias de a remodela industria serviciilor financiare in cadrul Uniunii.

Adoptata de Parlamentul European si Consiliu la 25 noiembrie 2015, PSD2 revizuieste si actualizeaza prima Directiva privind serviciile de plata care a pus bazele juridice pentru crearea unei piete interne a platilor in Uniune, adoptata in decembrie 2007 si implementata in Romania in octombrie 2009.

PSD2 a intrat in vigoare in 13 ianuarie 2016 si se va aplica incepand cu 13 ianuarie 2018, perioada de timp in care Romania va trebui sa adoptate si sa publice legislatia pentru transpunerea acesteia in dreptul intern. PSD2 reprezinta o evolutie semnificativa a cadrului juridic existent privind serviciile de plata, avand ca obiectiv cresterea competitivitatii in industria platilor (prin incurajarea intrarii pe piata a unor noi juctori, e.g., FinTech), cresterea protectiei consumatorilor si a sigurantei platilor, incurajarea aplicarii unor taxe mai mici (sau chiar eliminarea unora dintre ele) si extinderea domeniului de aplicare a acesteia la operatiuni care nu intrau in scopul primei directive.

In cadrul conferintei au fost dezbatute cele mai importante modificari aduse de PSD2 si s-a discutat intens despre cum si unde aceasta noua directiva va afecta operatiunile comerciale ale actorilor implicati in acest domeniu, printre care:

. introducerea in peisajul serviciilor de plata prestatorilor de servicii de plata terti – prestatorii de intiere de servicii de plata si prestatorii de servicii de informare cu privire la conturi si posibilitatea acestora de a presta noi tipuri de servicii de plata;

. open banking/open API, reprezentand obligatia bancilor de a pune la dispozitia noilor actori terti reglementati, informatii cu privire la conturile clientilor, pentru ca acesti noi actori sa poata presta serviciile de plata nou reglementate de PSD2. Acest lucru le va permite acestor terti de exemplu, sa initieze plati in numele clientilor sau sa furnizeze clientilor o vedere de ansamblu a soldurilor acestora, precum si informatii agregate despre tranzactiile efectuate;

. cresterea protectiei consumatorilor si securitatea serviciilor de plata – introducerea conceptului de autentificare stricta a clientilor si exceptiile de la acesta potrivit Standardelor Tehnice de Reglementare a Autoritatii Bancare Europene privind autentificarea stricta a clientilor si comunicarea securizata. PSD 2 nu reprezinta doar un set de noi reglementari, ci si oportunitati.

Pentru a putea profita de oportunitatile aduse, va fi nevoie de o intelegere integrata a dispozitiilor acesteia, a standardelor tehnice de reglementare si a ghidurilor complementere elaborate de institutiile abilitate, dar si de o abordare comprehensiva a viziunii institutiilor europene si romane cu privire la domeniul serviciilor de plata.

„Directiva revizuită a Serviciilor de Plati (PSD2), care ar trebui transpusă până la data de 13 ianuarie 2018, reprezintă o provocare, dar și o oportunitate pentru instituțiile de credit în contextul eforturilor pentru accelerarea gradului de adoptare a tehnologiilor digitale în serviciile financiar bancare. Noul act legislativ configurează un nou model de business în industria plăţilor. Aplicarea prevederilor Directivei va implica o colaborare strânsă între bănci și furnizorii din afara sistemului bancar pentru a oferi clienților cele mai performante servicii de plăți electronice în condiții de siguranță.”, a declarat Florin Dănescu, Președinte executiv Asociația Română a Băncilor.

„Ne bucuram ca atat autoritatile competente cat si institutiile de credit, companiile de telecom dar si cele de IT din Romania si-au manifestat un real interes pentru noua directiva a serviciilor de plata prin participarea foarte activa si intr-un numar mare la workshop-ul de legislatie coordonat de noi. Avand in vedere feedbackul primit de la participanti, credem ca noua directiva a serviciilor de plata va revolutiona industria de banking din Romania prin deschiderea pietei catre noi actori si catre noi modele de business (personal banking, personal financial manager, etc), asa cum vedem ca se intampla in Europa de vest. Pe viitor ne propunem sa participam activ la implementarea directivei in legislatia nationala si sa asistam institutiile de credit precum si noii actori in industria serviciilor de plata in adaptarea la noul regim legislativ.”, a declarat Lorena Butușină, Associate, Reff & Asociații, membră a rețelei de avocați Deloitte Legal.

Toate aceste intrebari legate de trecerea la un nou model de business nu vor putea fi acoperite printr-o singura intalnire, Conferinta organizata de NoCash isi propune sa dea startul discutiilor pe marginea PSD2 si sa reprezinte o initiativa benefica pentru toti actorii din acest domeniu din Romania. Tocmai de aceea, conferinta dedicate PSD2 va avea si o editie de toamna.

Conferinta “Peisajul European de plati se schimba. Fii pregatit!” a fost organizata de NOCASH in data de 12 aprilie la Institutul Bancar Roman cu sprijinul Asociatiei Romane a Bancilor, SIA S.p.A., Token, Deloitte si Ref & Asociatii.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?