[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Platile prin www.ghiseul.ro au depasit 900.000 lei in 2011

9 ianuarie 2012

9 ianuarie, 2011 – In cursul anului 2011, ghiseul.ro a  inregistrat 106.628 vizitatori unici care au intrat pe site pentru consultare si plati, de taxe si impozite locale, precum si pentru rezervari domeniu.ro Au fost efectuate 5.169 de tranzactii de plati prin card bancar in valoare de 908.045 lei. Valoarea medie a unei tranzactii a fost de aproximativ 176 lei.

Conform calendarului de inrolare prevazut in HG 1235/2010, pana la la aceasta data ar fi trebuit sa fie inrolate, in Sistemul National Electronic de Plata (SNEP) online prin card bancar, toate institutiile publice din mediul urban care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor. Pana la finele semestrului II din acest an vor trebui sa se inroleze si toate institutiile publice din mediul rural.

In prezent, 21 de institutii publice sunt inrolate si permit efectuarea de plati prin card bancar, direct din ghiseul.ro, doua dintre ele fiind primarii comunale. Lista acestor institutii se prezinta dupa cum urmeaza:

ICI Bucuresti, Primaria Comunei Luncavita, Primaria Municipiului Alba Iulia, Primaria Municipiului Braila, Primaria Municipiului Brasov, Primaria Municipiului Calarasi, Primaria Municipiului Campia Turzii, Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Primaria Municipiului Drobeta Turnu Severin, Primaria Municipiului Galati, Primaria Municipiului Giurgiu, Primaria Municipiului Oradea, Primaria Municipiului Pitesti, Primaria Municipiului Ploiesti, Primaria Municipiului Suceava, Primaria Municipiului Timisoara, Primaria Municipiului Tulcea, Primaria Municipiului Zalau, Primaria Sectorului 6, PRIMARIA SECTORULUI 2, Primaria Targu Mures.

Cele mai mari 10 orase ale Romaniei concentreaza o cincime din populatia tarii iar 6 dintre aceste orase au fost deja inrolate in SNEP, la nivel de primarii. Practic, toate institutiile publice inrolate in SNEP deservesc localitati a caror populatie cumuleaza peste 3,6 milioane de locuitori. Pentru Bucuresti s-a luat in calcul doar populatia din sectoarele 2 si 6, care se ridica la peste 0,7 mil. locuitori din cei aproape 1,9 mil, cat domiciliaza in capitala.

O serie de alte 17 institutii publice sunt in curs de inrolare.

Pentru a se putea inrola, primariile trebuie sa semneze contracte cu bancile pentru procesarea tranzactiilor de plata. In acest moment, in SNEP s-au inrolat sapte banci (Alpha Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania, Garantibank, Raiffeisen Bank si Unicredit Tiriac Bank, ) insa doar patru dintre ele au realizat efectiv parteneriate cu institutiile publice vizate de HG 1235/2010.

Promotia de 10% pentru cei care isi platesc taxele si impozitele locale pana la 31 martie este din nou in vigoare la primariile din tara. Statisticile arata ca in primele trei luni din fiecare an, tranzactile de plati impozite reprezinta cel putin o treime din volumul de incasari realizat anual.

In primul trimestru al anului trecut, ghiseul.ro nu a fost functional si cu toate acestea s-au efectuat plati in 2011 de peste 210.000 Euro. Avand in vedere ca in acest trimestru aproape 40 de institutii publice vor permite plata online, prin card bancar, a taxelor si impozitelor locale, este foarte probabil ca valoarea platilor prin ghiseul.ro sa depaseasca 1 mil. Euro in acest an. Aceasta va depinde de doi factori, care raman in continuare foarte importanti: promovarea sistemului si pastrarea gratuitatii tranzactiei pentru contribuabil.

Taguri:

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?