[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Catalin Cretu, Visa: „PSD2 va da masura in care vom mai putea face one click payments, plati in app si card on file – aici se joaca soarta comertului electronic”

16 noiembrie 2016

Industria platilor electronice se afla acum la rascrucea unor noi directii si tendinte date de „schimbari semnificative de reglementare”, de aparitia si „dezvoltarea tehnologiei la un ritm nemaintalnit pana acum” si de „intrarea in piata a unor jucatori nontraditionali”, din afara sectorului financiar, a declarat Catalin Cretu, directorul general Visa Europe pentru Romania, Croatia, Slovenia si Malta in cadrul conferintei „20 de ani de carduri in Romania”.

„PSD2 are un rol extraordinar de important nu doar din prisma intrarii acestor actori noi, lucru care deja se intampla. PSD2 si modul in care va fi interpretat va determina masura in care vom mai putea face: one click payments, plati in app si card on file. Aici se joaca soarta comertului electronic deci, trebuie sa fim foarte atenti.”,a precizat oficialul Visa

Cretu considera ca nu doar noile reglementari schimba regulile jocului in domeniul platilor electronice ci si noile tehnologii care deja au inceput sa faca parte din viata noastra de zi cu zi.

„Gratie tehnologiei, poate pentru prima oara plata devine fun, devine inedita. Pana acum nimanui nu-i placea sa plateasca. Ne place sa cumparam dar sa platim mai putin. In momentul in care poti sa faci plati cu bratara, cu inelul, poti sa-ti dai seama ca este vorba de o alta atitudine. Poate ca oameni care nu au platit pana acum cu cardul, pentru ca le era teama sa-si dea cardul din mana, incep sa adopte plata la comercianti datorita noilor forme de plata.”

O dovada in acest sens este data de platile contactless.

„Sumele platite contactless anul trecut au crescut de peste 20 de ori fata de anul precedent. Este un fenomen extraordinar pe care nu l-am mai vazut nici la inceputul istoriei cardurilor. Per ansamblul pietei, ne apropiem de 4 mil. de carduri contactless si incep sa apara si celelalte forme de plata care folosesc tehnologia NFC.”, a mai adaugat Cretu.

„Suntem angrenati in zona aceasta, de a ne misca dispre zona de carduri catre zona de tehnologii contactless care deschid portile unui numar infinit de device-uri. Nu vorbesc doar de carduri contactless, vorbesc de telefoanele mobile, vorbesc de bratari, de inele, vorbesc de Internet of things, adica de miliarde de device-uri care vor face plati.”

Este un rezultat faptul ca, dupa 20 de ani, sunt peste 15,3 mil. de carduri in piata, insa Cretu spune ca patru milioane de carduri sunt inactive iar acest lucru „conteaza mai mult pentru ca da o masura asupra a ceea ce se intampla”.

Datele BNR la 30 iunie 2016, ne arata ca pe toate cardurile din Romania se tranzactioneaza 40 mld. euro, pe an (n.r. ultimele patru trimestre). Dintre acestea, oficialul Visa a spus ca peste 25 mld. euro sunt pe carduri Visa, ceea ce inseamna cu mult peste jumatate”.
In ciuda acestor volume, ponderea platilor cu cardul in consumul privat al populatiei este inca foarte redusa, in jur de 8-9%. „Mai mult de jumatate, vorbesc de 5,5%, sunt plati facute pe cardurile Visa.”, a mai declarat Cretu.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?