[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Piata cardurilor 2015-2016, extras din raportul anual NOCASH

10 octombrie 2016

Anul 2015 si prima jumatate a anului 2016 este intervalul cu cea mai buna evolutie a pietei cardurilor de dupa 2009, anul declansarii crizei si in Romania. Rezultatele sunt strans legate de evolutia macroeconomica, Romania inregistrand o crestere economica sustinuta. In prognoza de toamna a FMI, tara noastra va incheia acest an cu o crestere a PIB de 5%, cea mai mare din Europa. Chiar daca asteptarile pentru 2017 sunt de contractie economica, cresterea anuala a PIB urmand a scadea la 3,8%, Romania va ramane „tigrul Europei”, pastrand prima pozitie in clasamentul european al cresterii economice.

rata anuala crestere PIB

Sursa: INS – * sem.I 2016 / sem.I  2015

La formarea si cresterea PIB a contribuit foarte mult masurile luate de guvern privind cresterile salariale, atat a salariului minim brut pe economie cat si a salariului mediu net pe diverse sectoare de activitate, si reducerea de taxe, care au adus mai multi bani in buzunarele romanilor si au contribuit la cresterea consumului. Din decembrie 2014 si pana la jumatatea anului 2016, au fost create peste 250.000 de locuri de munca. In acelasi timp, anul 2015 a adus in premiera o rata anuala a inflatiei negativa, care coroborata cu cresterile salariale a insemnat o crestere reala a puterii de cumparare a romanilor. Ca efect, consumul a devenit principalul motor al cresterii PIB, devansand industria.

contributia consumului la formarea PIB

Sursa: INS
contributia consumului la cresterea PIB

Sursa: INS -*Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor;  transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante

Aceste evolutii macroeconomice s-au vazut atat in cresterea portofoliului de carduri cat si in gradul de utilizare. Intre martie 2015 si iunie 2016, soldul cardurilor valide din circulatie a crescut cu 0,9 mil., de la 14,6 mil. la 15,4 mil. Foarte important este faptul ca o treime din aceasta crestere o reprezinta cardurile de credit, al caror portofoliu s-a marit de la 2,3 mil. la 2,6 mil. in aceeasi perioada – semn clar al cresterii increderii populatiei in evolutia economiei si a finantelor proprii.

evolutie portofoliu carduri debit & credit 2015-2016

Sursa: BNR – * carduri bancare si nebancare (emise de IFN-uri)

Din pacate, in intervalul analizat s-a marit ecartul dintre cardurile valide aflate in circulatie si cardurile efectiv utilizate. Potrivit datelor BNR, aceasta diferenta este in prezent  de 4 mil. de carduri. In graficul de mai jos se observa ca, in realitate, piata cardurilor a castigat doar 100.000 de carduri, pentru ca acesta este plusul de carduri active inregistrat in perioada martie 2015 – iunie 2016. In acceptiunea BNR, un card activ este cel care a inregistrat cel putin o utilizare de cand a fost emis.

Aceasta diferenta nu poate fi explicata altfel decat prin faptul ca, in continuare, avem prelungiri de carduri fara a fi neaparat intrebat clientul daca isi mai doreste respectivul produs si emiteri de carduri (nedorite) care vin la pachet cu alte produse (dorite).

ecart carduri valide_ carduri active 2015-2016
Cu toate acestea, romanii au cheltuit pe card cu peste 3,4 mld. euro mai mult in 2015 decat in 2014 iar ritmul este si mai sustinut pentru 2016, cand ne asteptam ca plusul tranzactionat sa depaseasca 5 mld. euro fata de anul precedent. In prima jumatate din 2016 sumele tranzactionate pe card au crescut deja cu 14,5% fata de aceeasi perioada din 2015. Daca se va mentine acest ritm, anul 2016 se va incheia cu aproape 600 mil. de tranzactii care vor genera volume de 200 mld. lei.

Evolutie spectaculoasa se inregstreaza pe zona de plati. Din graficul de mai jos se observa ca, in ultimii doi ani, in vreme ce numarul de tranzactii s-a plafonat in jurul a 60 de mil.pe trimestru, tranzactiile de plati au crescut cu 55%. Practic, in trim.II din 2016 s-au efectuat cu 30 mil. de tranzactii de plati mai mult decat in trim.II din 2014.

grad utilizare carduri-nr tranzactiiSursa: BNR

sume cheltuite pe card 2015-2016Sursa: BNR

De departe, cele mai explozive cresteri s-au inregistrat pe cardurile contactless, al caror portofoliu  este in jurul a 3,5mil. unitati. Din graficul de mai jos se observa ca doar in cazul a numai cinci emitenti, numarul de tranzactii a crescut de peste 13 ori iar al sumelor tranzactionate de peste 18 ori, ajungand la aproximativ 13,5 mil. tranzactii si respectiv 123 mil. euro. Ritmul de crestere sustinut s-a pastrat si in prima jumatate din 2016, semn clar ca romanul apreciaza oportunitatea, utilitatea si avantajele noii tehnologii si metode de plata. Doar in cazul ING, care este liderul pietei, s-au efectuat peste 10,6 mil. tranzactii in valoare de 600 mil. lei, depasind astfel volumele tranzactionate de intreaga piata in tot anul 2015.

grad utilizare card contactless

*in cazul portofoliilor BT, BRD, RZB, ING Bank si CEC Bank

Extras din Raportul Pietei Cardurilor 2015-2016

Comenzi la sergiucone@nocash.info.ro

Noutăți

Happy New Year 2025!

Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?