Anul trecut, cea mai sancționată bancă din România a fost Idea Bank, cu acționari polonezi, care a primit șapte amenzi cu o valoare cumulată de 110.000 lei de la BNR în data de 20 octombrie 2015, pentru mai multe nereguli descoperite de către banca centrală.
Aceasta realitate ridica cel putin o intrebare: abordarea de „aer proaspat” („fresh banking”) pe care o propun polonezii este intr-adevar ilegala in Romania sau regulamentele bancii centrale trebuie revizuite ca sa putem avea parte de servicii altfel?
In acest an, numarul institutiilor sanctionate de BNR a ajuns deja la sase, OTP Bank find cea mai recent „lovita”, primind si cele mai mari amenzi, care au avut o valoare cumulată de 30.000 lei. BNR a acordat trei sancțiuni, sub forma unor amenzi de câte 10.000 lei fiecare, subsidiarei din România a grupului bancar ungar OTP în data de 1 iulie, pentru neîndeplinirea unor măsuri dispuse de către banca centrală în noiembrie 2015.
Prima bancă sancționată de către BNR în 2016 a fost Carpatica, care a primit avertisment scris în 5 ianuarie pentru „nerespectarea măsurii dispuse la art. 1 din Ordinul Prim-viceguvernatorului BNR nr. 52/04.08.2015 de reîncadrare a indicatorului rata fondurilor proprii totale, în limita de minim 10%, în termenul stabilit prin ordinul menționat”.
Marfin Bank, o bancă de talie mică, având acționari ciprioți, a fost sancționată în 28 martie, tot cu avertisment scris, pentru încălcarea prevederilor regulamentului privind cerințele prudențiale pentru bănci, pentru că una dintre expuneri a depășit 25% din capitalul eligibil al băncii.
În 6 aprilie, BRD, a doua bancă din România după valoarea activelor, a primit tot un avertisment scris pentru că nu a îndeplinit măsurile impuse de către BNR în iulie 2015.
De asemenea, Banca Comercială Feroviară, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a primit avertisment scris în 13 iunie pentru mai multe abateri: „existența unei politici de creditare și administrare a riscului de credit necorespunzătoare; constituirea necorespunzătoare a ajustărilor pentru depreciere aferente portofoliului de credite; administrarea necorespunzătoare a riscului de lichiditate și de finanțare; existența unui cadru necorespunzător de administrare a activității instituției de credit; implementarea unui cadru necorespunzător în ceea ce privește evaluarea adecvării capitalului la riscuri”, potrivit BNR.
În 14 iunie, Garanti Bank a primit avertisment scris de la banca centrală pentru „neasigurarea respectării cadrului de reglementare în materie de către instituția de credit”, care a avut ca efect înregistrarea mai multor nereguli.
Sursa: profit.ro
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”
Many more interesting quotes in the video below: