[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

ANAF a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor prin card in sistem online prin ghiseul.ro

20 iulie 2016

Din toamnă, fiecare cetățean își va putea plăti online taxele și impozitele. Anunțul pentru achiziționarea serviciilor bancare privind plățile online cu cardul a fost lansat astăzi în SEAP, „un pas important pe direcția debirocratizării și a simplificării relației dintre contribuabili și administrație.”,  scrie Dacian Ciolos pe contul sau de facebook.

„Între timp, plata cu cardul este funcțională la ghiseele ANAF din 9 județe iar ministrul finanțelor publice, Anca Dragu va fi prezentă joi la Timișoara pentru a prezenta informații privind extinderea în țară a plății cu cardul în sediile ANAF. Ne continuăm hotărât drumul pe această direcție, pentru o administrație publică modernă și prietenoasă cu oamenii.”, a mai adaugat primul ministru.

Ce presupune această achiziție publică

Potrivit hotnews.ro, ANAF a lansat licitatia pentru servicii bancare de acceptare a platilor de impozite, taxe, contributii si a altor sume datorate bugetului general consolidat, efectuate cu carduri de plata in sistem on-line prin Ghiseul.ro, valoarea estimata fara TVA a acordului cadru fiind intre 1.559.823 lei si 1.871.787 lei, arata datele publicate marti in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP).

Toate sumele incasate vor fi transferate integral contul ANAF, dar va exista un comision pentru tranzactiile online stabilit la nivelul de 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mare de 30 lei, care va fi suportat de Fisc. Se vor accepta la plata cardurile emise sub sigla Visa, Mastercard sau echivalent, indiferent de tara in care aceste instrumente au fost emise.

„Ofertantul va deschide, la solicitarea si pe numele Autoritatii contractante un cont colector unic, denominat in lei, la nivelul caruia se vor incasa sumele aferente tranzactiilor (autorizate) efectuate in Sistemul National Electronic de Plati (SNEP – n.a Ghiseul.ro) utilizand standardul de securitate 3D-Secure’. Sumele astfel incasate vor fi transferate integral in contul Autoritatii Contractante deschis la Trezoreria Operativa Centrala, fiind interzisa retinerea de sume sau diminuarea valorii acestora catre institutia de credit acceptatoare, indiferent de motiv. (..)”, se arata in Caietul de sarcini.

Alte detalii din caietul de sarcini:

Ofertantul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
. sa fie inregistrat in platforma de tranzactionare a SNEP (n.a Ghiseul.ro) la momentul depunerii ofertei, ofertantul fiind obligat sa prezinte copie certificata conform cu originalul dupa conventia incheiata intre acesta si operatorul SNEP (n.a Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei – AADR).
. sa fie certificat 3D Secure in vederea acceptarii online a platilor cu cardul;
. sa fie autorizat de BNR

Ofertantul se va obliga sa instruiasca gratuit personalul din cadrul Autoritatii Contractante, astfel incat sa fie evitate riscurile si neconformitatile in ceea ce priveste decontarea sumelor incasate prin intermediul SNEP.

Buget

Comisionul pe tranzactiile efectuate in sistem online se stabileste procentual la valoarea tranzactiei fara a depasi limitele maxime stabilite prin Ordinul comun nr. 168/14/95/2011 sau orice alt act normativ care va reglementa aceasta situatie, respectiv limita de 2% din valoarea tranzactiei si nu va fi mai mare de 30 RON/tranzactie in situatia in care, prin aplicarea cotei de 2% rezulta o suma mai mare de 30 lei.

Comisionul de tranzactionare se va aplica doar tranzactiilor autorizate, si nu va fi aplicat pentru tranzactiile refuzate sau anulate din orice motive.

Comisionul pentru verificarea conformitatii transferului de date cu specificatiile standard ale SNEP se va percepe o singura data, la inregistrarea Autoritatii Contractante in SNEP si nu va depasi echivalentul in lei a 300 de euro sau orice alt nivel care se va stabili prin acte normative de modificare calculat la cursul de schimb comunicat de BNR, valabil in ziua platii.

Singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi, in afara celui mentionat mai sus, cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit.

Ofertantul nu va solicita Autoritatii Contractante constituirea niciunui fel de garantii si nu va solicita Autoritatii Contractante alte costuri sau comisioane, inclusiv licente, mentenante, update sau upgrade etc cu exceptia comisionului pe tranzactie.

Din datele existente la nivelul Autoritatii Contractante a rezultat ca:
valoarea platilor sub pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de 2,574,929,179.63 (n.a lei).
numarul de plati peste pragul de 6.000 RON la nivelul anului 2015 este de aproximativ 68.526.

Sumele mentionate anterior reprezinta incasarile pentru toate tipurile de taxe si impozite cuvenite bugetului general consolidat, iar prin Ordinul Ministrului Finantelor Publice se vor stabili tipurile de creante care vor putea fi platite online prin intermediul SNEP.

Anuntul ANAF publicat in SEAP implica incheierea unui acord-cadru cu maxim 3 agenti economici, durata acestui acord cadru fiind de 32 de luni. Contractele subsecvente urmeaza sa se atribuie prin reluarea competitiei. In executarea acordului-cadru, contractele se vor atribui anual; valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent este de 584.416,20 lei fara TVA.

Termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 23.08.2016. Data limita de evaluare a ofertelor este 19.09.2016. Contractul este finantat din fonduri bugetare.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?