[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

60% dintre companiile romanesti nu ar lua un credit oricat de jos ar fi dobanda – prefera sa vanda din active pentru a face rost de bani

6 iulie 2016

60% dintre companiile care activează pe piaţa locală sunt in continuare reticente la colaborarea cu băncile şi afirmă că nu s-ar împrumuta la bănci indiferent de cât de mică ar fi dobânda, arată un sondaj efectuat de BNR. Astfel, 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei, în timp ce un procent mai mare, 62%, dintre companii nu ar lua un împrumut în euro indiferent de cost. Cei care vor totusi sa contracteze un credit o fac doar in conditiile unei rate de dobanda de maxim 3%.

Sondajul BNR are la bază un chestionar care a fost  transmis unui eşantion de aproximativ 10.500 de companii nefinanciare, dintre care circa 85% din rândul IMM-urilor.

Majoritatea companiilor a declarat că nu are credite în derulare, similar semestrului anterior (72 la sută). De asemenea. majoritatea companiilor a declarat în martie 2016 că nu are nevoie de finanțare de la bănci sau instituții financiare nebancare (63 la sută), proporția fiind ușor peste cea înregistrată în sondajul anterior (61 la sută în septembrie 2015).

Ponderea companiilor care au declarat că accesul la finanțare reprezintă o problemă presantă s-a redus comparativ cu perioadele anterioare (14 la sută dintre firme). Analizând doar companiile care au încercat să acceseze un credit în perioada octombrie 2015 – martie 2016, procentul celor care au declarat că accesul la finanțare reprezintă o problemă mai presantă a fost de 18 la sută, în scădere față de 20 la sută în exercițiul anterior.

Apelarea la fonduri europene se menține la un nivel foarte scăzut (96 la sută dintre companii declarând că nu au utilizat astfel de fonduri), în timp ce finanțarea internă continuă să reprezinte principala sursă de finanțare (45 la sută dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active), iar creditele de la bănci și/sau IFN reprezintă o formă de finanțare preferată pentru doar 17 la sută dintre companii. În plus, doar 1 la sută dintre companii au apelat la credite având garanția fondurilor de garantare în perioada octombrie 2015 – martie 2016.

principalele surse de finantare IMM

Similar semestrului anterior, firmele din agricultură au dovedit cea mai ridicată apetență pentru credite de la instituții financiare, cu precădere pentru linii de credit sau descoperit de cont bancar, dar și pentru investiții de capital (Grafic 9).

surse finantare pe sectoare de activitate

Majoritatea firmelor au declarat, similar semestrului precedent, că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară indiferent de nivelurile ratelor de dobândă (în proporție de 57 la sută pentru credite în lei și 62 la sută pentru credite în euro).

Analizând răspunsurile firmelor care au aplicat pentru credite în ultimele 6 luni, BNR a constatat că majoritatea acestora ar contracta totuși un credit, dar la o rată maximă de dobândă de 3 la sută (45 la sută în cazul creditelor în lei și 57 la sută în cazul creditelor în euro).

Insa majoritatea companiilor a declarat în martie 2016 că nu are nevoie de finanțare de la bănci sau instituții financiare nebancare (63 la sută), proporția fiind ușor peste cea înregistrată în sondajul anterior (61 la sută în septembrie 2015). Dintre sursele de finanțare analizate, modificarea cea mai pronunțată este identificată în cazul reinvestirii profitului sau vânzării de active din patrimoniul firmei, care a fost evaluată ca fiind în creștere de către 8 la sută dintre companii în perioada octombrie 2015 – martie 2016 și respectiv de către 11 la sută dintre companii pentru semestrul următor.

În perioada octombrie 2015 – martie 2016, dificultățile majore întâmpinate de către companiile respondente, în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN s-au menținut aceleași ca în semestrul precedent: cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și al comisioanelor și clauzele contractuale (Grafic 18). Dupa cum se observa din tabelul de mai jos, lipsa transparentei din partea institutiei financiare este o problema mai mare in accesarea fondurilor decat planul de afaceri al companiei.

dificultati la finantare

 

Pentru mai multe detalii: Sondaj privind accesul la finanțare al companiilor nefinanciare din România şi capacitatea acestora de a face față unor condiții financiare nefavorabile

 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?